95% din utilizatorii iCloud folosesc autentificarea în doi pași

95% din utilizatorii iCloud folosesc autentificarea în doi pași
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 28 aug 2022

Apple se apropie cu pași mari de lansarea Passkeys, o facilitate care le va permite utilizatorilor să se logheze în aplicații și pe site-uri web fără a mai introduce o parolă, ocazie cu care a oferit un update legat de acest serviciu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Una dintre cele mai importante noutăți din iOS 16 se numește Passkeys și are potențialul de a scăpa utilizatorii de introducerea parolelor și, totodată, de a crește nivelul de securitate.

În loc să introducă parola când se loghează pe un site sau într-o aplicație, utilizatorul va putea alege opțiunea Passkeys. Aceasta va crea o cheie unică, salvată criptat pe dispozitiv și folosită automat pentru logare în locul parolei.

Cel mai popular manager de parole a fost spart de hackeri CITEȘTE ȘI Cel mai popular manager de parole a fost spart de hackeri

Accesul la cheile de logare va fi securizat prin scanarea facială cu Face ID sau scanarea amprentei cu Touch ID, în funcție de dispozitivul folosit. Sistemul va funcționa și pe alte dispozitive decât cele vândute de Apple, în acest caz utilizatorul trebuind să folosească iPhone pentru a scana un cod QR.

O condiție esențială pentru a putea folosi această facilitate este activarea autentificării 2FA. Aceasta adaugă un strat suplimentar de securitate, cerând pentru logare, pe lângă nume și parolă, un cod temporar ce poate fi primit prin SMS, sau generat de o aplicație de tip autentificator (1Password, Authy, Google Authenticator etc.) ori de o cheie fizică.

Partea bună este că, spune Apple pentru 9to5mac, 95% din utilizatorii iCloud folosesc deja autentificarea 2FA (forțați și de condițiile de securitate impuse de companie) și pot să activeze Passkeys încă din prima zi în care această opțiune va fi disponibilă.

Passkeys va face parte din iOS 16, care, cel mai probabil va fi lansat cândva în luna septembrie. Asta nu înseamnă, însă, și că utilizatorii vor scăpa imediat de parole. Va fi necesar ca dezvoltatorii de aplicații și de site-uri să includă suport pentru Passkeys în propriile produse.

Însă, este posibil ca acest lucru să se întâmple destul de repede, cel puțin în cazul serviciilor foarte populare. Asta pentru că Passkeys va contribui la creșterea securității conturilor și a datelor utilizatorilor (prin scoaterea din schemă a parolei, cel mai vulnerabil element), iar companiile de tehnologie vor dori să ofere această securitate suplimentară propriilor utilizatori, pentru a evita incidente de securitate ce ar putea fi evitate astfel.

Pe de altă parte, un alt semnal încurajator vine chiar din partea Apple, care spune că deja colaborează cu mulți dezvoltatori pentru a-i ajuta să implementeze cu ușurință suportul pentru Passkeys.

Apple organizează evenimentul de lansarea al seriei iPhone 14 pe 7 septembrie. Atunci va fi anunțată data la care va fi lansat iOS 16. De obicei, lansarea celei mai noi versiuni de iOS are loc la câteva săptămâni, uneori chiar o singură săptămână, după eveniment.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
icloud
iphone
passkeys