Amazon întrerupe colaborarea cu poliția americană pe recunoaștere facială

Amazon întrerupe colaborarea cu poliția americană pe recunoaștere facială
scris 11 iun 2020

În pline proteste împotriva discriminării, Amazon a decis să renunțe temporar la furnizarea soluțiilor sale de recunoaștere facială către poliția americană.

Gigantul american a anunțat un memorandum la colaborarea cu departamentele de poliție din Statele Unite, prin care întrerupe pentru un an accesul acestora la Rekognition, platforma Amazon de recunoaștere facială.

Decizia, care implică în mod evident argumente de marketing într-un moment în care tot mai multe companii încearcă să-și promoveze imaginea prin asocierea cu lupta împotriva discriminării, vine la doar două zile după altă decizie similară, de răsunet, din partea IBM.

WhatsApp a reparat problema care făcea ca numerele de telefon să apară în Google CITEȘTE ȘI WhatsApp a reparat problema care făcea ca numerele de telefon să apară în Google

Marea diferență este că, spre deosebire de IBM care nu a reușit până acum să ajungă să domine piața tehnologiilor de recunoaștere facială, Amazon chiar este unul din cei mai mari jucători de pe această piață.

Platforma Rekognition, ca și altele din zona recunoașterii faciale, este una controversată. Procesul de antrenare are suficiente defecte pentru ca recunoașterea să nu fie făcută corect de multe ori și, de alte ori, să genereze probleme de inegalitate și discriminare.

Una din problemele acestor platforme vine din faptul că setul de imagini folosite pentru antrenarea algoritmului a fost compus de cele mai multe ori din imagini ale oamenilor albi, ceea ce a dus la o funcționare diferită a algoritmului în funcție de culoarea pielii.

Dincolo de problemele tehnologiei, decizia celor de la Amazon pare să aibă mai multă legătură cu poliția și cu felul în care poliția o folosește. Amazon lasă de înțeles prin această decizie că nu se poate avea încredere în poliția din Statele Unite legat de modul în care se folosește recunoașterea facială.

Tot Amazon, care furnizează soluții de recunoaștere facială poliție de mai mulți ani, a refuzat în mai multe rânduri să ia măsuri după ce au fost descoperite mai multe probleme concrete atât în felul în care este folosită de poliție, cât și în felul în care funcționează această tehnologie în urma antrenării algoritmului.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
recunoastere faciala
politie