ANCOM cumpără cu 11,2 milioane lei un sistem IT prin care va inventaria rețelele de comunicații

ANCOM cumpără cu 11,2 milioane lei un sistem IT prin care va inventaria rețelele de comunicații

Sursa foto: Laszlo Raduly

scris 12 oct 2015

Autoritatea Națională de Reglementare în Comunicații (ANCOM) va organiza, în a doua parte a lunii noiembrie, o licitație pentru cumpărarea unui sistem informatic care va permite inventarierea la nivel național a rețelelor de comunicații, contract estimat la 11,2 milioane de lei,  incluzând TVA, pe o perioadă de 18 luni.

Contractul va fi finanțat din fonduri proprii.

Legea 154/2012 impune ANCOM realizarea unui inventar al rețelelor publice de comunicații și al elementelor de infrastructură asociate acestora, care va conține inclusiv informații complete privind dezvoltarea și localizarea geografică a acestora.

La finele lunii noiembrie a anului trecut, ANCOM a anunțat că va realiza un inventar al rețelelor publice de comunicații, operatorii urmând să transmită, până la 1 ianuarie 2016, informații despre infrastructură existentă la 1 ianuarie 2015.

"Furnizorii vor transmite autorității informații cu privire la segmentele de rețea, punctele de acces la rețea, comutatoarele, stațiile de distribuție CATV operate și cabinetele, camerele de tragere, conductele, stâlpii și pilonii asociați acestora. Informațiile primite de la furnizori vor permite ANCOM să demareze realizarea inventarului rețelelor publice de comunicații și al elementelor de infrastructură asociate acestora prevăzut în Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații", se arăta într-un comunicat de atunci al ANCOM.

Autoritatea va putea întocmi astfel hărți care să redea stadiul acoperirii cu rețele publice de comunicații al localităților din România, precum și o situație a elementelor de infrastructură disponibile.

ANCOM va folosi acest instrument pentru a identifica regiunile care necesită stimularea suplimentară a investițiilor în infrastructură, precum și pentru a asigura utilizarea partajată a elementelor de infrastructură.

Într-o primă fază, furnizorii de rețele publice de comunicații prin intermediul cărora sunt furnizate servicii de telefonie sau servicii de internet la puncte fixe cu un număr de conexiuni mai mare de 100.000, la nivel național, precum și furnizorii de rețele radio mobile celulare publice, vor transmite ANCOM informații GIS (Geographical Information System) cu privire la elementele rețelei proprii și la elementele de infrastructură asociate acestora instalate doar în municipiul București.

Pentru restul teritoriului național, acești furnizori vor avea obligația de a transmite ANCOM informații la un nivel de detaliu mai redus (non GIS), urmând ca ulterior toate informațiile transmise să fie informații GIS.

Furnizorii de de servicii de telefonie sau internet la puncte fixe care au sub 100.000 de conexiuni vor avea și ei obligația de a transmite către autoritate informații non-GIS la nivel național privind dezvoltarea și localizarea geografică a rețelelor publice de comunicații pe care le furnizează.

Prima raportare a acestor informații are ca termen 1 ianuarie 2016 pentru datele existente la 1 ianuarie 2015, urmând ca informațiile să fie actualizate ulterior până la 1 iulie a fiecărui an cu datele existente la data de 31 decembrie a anului anterior.

Transmiterea informațiilor se va realiza prin intermediul unei aplicații informatice puse la dispoziție de ANCOM, datele urmând a fi transmise în mod securizat, validate de o semnătură electronică certificată, se mai spune în comunicatul instituției din noiembrie 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
licitatie
inventar
sistem it
retele