ANCOM lansează a patra licitație pentru televiziunea digitală terestră

ANCOM lansează a patra licitație pentru televiziunea digitală terestră
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2016

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicatii (ANCOM) a lansat spre consultare publică proiectul de decizie și caietul de sarcini pentru organizarea unei noi licitații în vederea acordării de multiplexuri prin care se vor furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii țări, aceasta fiind cea de-a patra licitație de acest gen organizată de ANCOM, potrivit unui comunicat publicat vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

România s-a angajat în fața Uniunii Europene să implementeze un program de tranziție de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră, program care ar fi trebuit finalizat în iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România și a strategiei din acest domeniu adoptate de guvern.

Conducerea Societății Naționale de Radiocomunicații (Radiocom) estimează că, până la afârșitul acestui an, cel puțin 90% din populația țării va avea acces la televiziunea digitală terestră.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune și televiziune, servicii multimedia și alte date transmise de la stațiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio.

ANCOM scoate acum la licitație două multiplexuri naționale de televiziune digitală terestră, 26 de multiplexuri regionale și 18 locale nealocate până în prezent.

EXCLUSIV Radiocom anulează licitația pentru rețeaua de televiziune digitală, de peste 100 mil. lei, după o poveste care a ajuns în instanță CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Radiocom anulează licitația pentru rețeaua de televiziune digitală, de peste 100 mil. lei, după o poveste care a ajuns în instanță

”Prin intermediul fiecărui multiplex național se vor furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii țări, în timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate”, se arată în comunicat.

Taxa minimă de licență, care reprezintă prețul de pornire în cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază între 10.000 euro pentru un multiplex regional pentru București și 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localități care nu este reședință de județ.

Fiecare ofertant va trebui să depună o ofertă inițială prin care să indice categoriile și numărul de multiplexuri pe care dorește să le achiziționeze.

Licitația continuă pentru multiplexurile unde cererea depășește oferta, iar pentru celelalte desemnarea câștigătorilor se face pe baza ofertei inițiale.

Multiplexurile se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câștigătorii vor putea să furnizeze servicii imediat după acordarea licenței.

În doi ani de la data acordării licențelor, câștigătorii multiplexurilor naționale vor avea obligația de a pune în funcțiune un număr de cel puțin 36 de emițătoare, în timp ce câștigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcțiune cel puțin un emițător în fiecare zonă alocată în termen de un an de la primirea licenței.

ANCOM a mai organizat trei astfel de licitații, în iunie 2014, februarie 2015 și mai 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
televiziune
digitala