ANCOM lansează o consultare publică cu privire la alocarea spectrului pentru servicii digitale

ANCOM lansează o consultare publică cu privire la alocarea spectrului pentru servicii digitale
scris 13 mar 2018

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat marți că lansează o consultare publică pentru a sonda interesul pieței cu privire la alocarea spectrului disponibil din banda VHF și UHF pentru servicii digitale terestre de radiodifuziune.

”Opiniile exprimate cu ocazia acestei consultări vor servi la fundamentarea deciziilor ANCOM privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare pentru serviciile de radiodifuziune digitală terestră”, se arată în comunicat.

Transmisia posturilor de radio și televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB, respectiv Digital Video Broadcasting - DVB, oferă o calitate superioară a sunetului și a imaginii și permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust, potrivit ANCOM, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Trump îl dă afară pe Tillerson, șeful diplomației SUA, și-l înlocuiește cu directorul CIA Mike Pompeo CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Trump îl dă afară pe Tillerson, șeful diplomației SUA, și-l înlocuiește cu directorul CIA Mike Pompeo

La nivel european, benzile de frecvențe VHF (174-230 MHz) și UHF (470-694 MHz) au fost alocate pentru a furniza servicii de televiziune și radio digitale terestre. În urma negocierilor la nivel internațional, România a obținut în această bandă două multiplexuri naționale de T-DAB și un multiplex național de televiziune digitală terestră DVB-T, potrivit ANCOM.

”În prezent, în România, în baza acordului tehnic eliberat de Autoritate în temeiul OG nr. 21/2016, în banda VHF funcționează încă emițătoarele de televiziune analogică terestră din rețelele publice de televiziune, care își vor înceta emisia la data de 31.12.2019. Având în vedere prevederile Acordului Geneva 2006, după data de 17 iunie 2015 aceste emițătoare nu mai beneficiază de protecție radioelectrică din partea serviciilor cu statut primar în bandă”, se arată în comunicat.

Începând cu anul 2014, multiplexul de televiziune digitală terestră din banda VHF, alături de multiplexurile naționale și regionale din banda UHF, au constituit obiectul celor patru licitații succesive organizate de Autoritate, iar până în prezent niciun operator nu și-a manifestat interesul pentru achiziționarea drepturilor de utilizare pentru acesta, potrivit ANCOM.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ancom
servicii digitale