ANCOM propune modificarea unor prevederi legate de tariful de utilizare a spectrului

ANCOM propune modificarea unor prevederi legate de tariful de utilizare a spectrului
scris 7 sep 2018

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat vineri că a lansat în consultare publică un proiect de decizie care actualizează modul de stabilire a tarifului de utilizare a spectrului.

”Având în vedere că Autoritatea urmează să organizeze o procedură de selecție pentru alocarea spectrului din banda VHF (174-230 MHz) pentru servicii digitale de radiodifuziune terestră (T-DAB) în acest an, proiectul supus consultării publice propune stabilirea tarifului de utilizare a spectrului care va fi achitat de către titularii drepturilor de utilizare a frecvențelor radio destinate furnizării acestor servicii”, se arată în comunicat.

Tariful de utilizare propus ține cont de natura serviciului ce urmează a fi furnizat, luându-se în considerare și faptul că într-un canal de televiziune de 7 MHz se pot introduce 4 blocuri de T-DAB, potrivit ANCOM. O altă modificare propusă se referă la modificarea tarifului de utilizare a spectrului din serviciile mobil maritim, mobil aeronautic și a tarifului pentru serviciul de radiodeterminare, scrie News.ro.

Huawei a trișat pentru a obține rezultate mai bune în testele de performanță CITEȘTE ȘI Huawei a trișat pentru a obține rezultate mai bune în testele de performanță

”În prezent, navele și aeronavele, și implicit stațiile radio de la sol, respectiv coastă, au un set bine definit și dedicat de benzi de frecvențe, special rezervat, indiferent de echiparea concretă a navei sau aeronavei. În acest context, nu se mai justifică existența unei diferențieri între diferitele tipuri de nave, respectiv aeronave, pe criterii legate de echipare sau de ruta de navigație”, se arată în comunicat.

ANCOM propune modificarea sistemului de tarifare a componentelor terestre complementare (CGC) asociate sistemelor de comunicații electronice prin satelit din benzile 1980-2010 MHz/2170-2200 MHz în funcție de numărul și amplasarea stațiilor de bază CGC.

”Astfel, cei doi operatori selectați de către Comisia Europeană, Inmarsat Ventures Ltd și Echostar Mobile Ltd, vor putea opta între un tarif în funcție de numărul și amplasarea stațiilor de bază CGC sau în funcție de banda de frecvențe utilizată la nivel național. Tariful pe stație de bază CGC propus a fost determinat în funcție de raza zonei de serviciu și de rangul localității aflate în vecinătate la o distanță mai mică de 12 km”, se arată în comunicat.

Pentru tariful de utilizare a spectrului destinat transmisiilor temporare/ocazionale de programe audiovizuale prin satelit, realizate de către persoane fizice sau juridice străine, ANCOM propune o diminuare cu 20% a nivelului din prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
tarife