ANCOM: Volumul de date ce pot fi consumate în roaming în UE fără taxe suplimentare va crește cu 22% de la 1 ianuarie

ANCOM: Volumul de date ce pot fi consumate în roaming în UE fără taxe suplimentare va crește cu 22% de la 1 ianuarie
scris 20 dec 2017

Volumul de date ce pot fi consumate în roaming în UE, Norvegia, Islanda și Liechtenstein fără aplicarea unor taxe suplimentare va crește cu circa 22% începând cu 1 ianuarie 2018, ca urmare a scăderii tarifului reglementat la nivel de gros, pentru majoritatea planurilor tarifare, a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

”Începând cu 1 ianuarie 2018 volumul de consum rezonabil va crește cu aproximativ 22% față de cel aplicat în perioada 15 iunie – 31 decembrie 2017”, precizează ANCOM.

După depășirea volumului de consum rezonabil, furnizorii pot să aplice o suprataxă, chiar și în cazul în care traficul inclus nu a fost complet epuizat, scrie News.ro.

Facebook va dezavantaja postările care “cerșesc“ like-uri și share-uri. Rețeaua socială va lansa și o funcție de reducere la tăcere a anumitor prieteni CITEȘTE ȘI Facebook va dezavantaja postările care “cerșesc“ like-uri și share-uri. Rețeaua socială va lansa și o funcție de reducere la tăcere a anumitor prieteni

”Totodată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, scad și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, după cum urmează: de la 1 ianuarie 2018, scade cu 22% suprataxa pentru date, de la 7,7 la 6 euro/GB; de la 3 ianuarie 2018, scade cu 16% suprataxa pentru apelurile primite, de la 1,08 la 0,91 eurocenți/minut”, a anunțat miercuri ANCOM.

Din 15 iunie 2017, datele (internetul mobil - MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se tarifează, în principiu, la fel ca în România.

Totuși, în cazul celor mai multe dintre planurile tarifare, furnizorii pot stabili un volum de date care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri suplimentare într-o perioadă de facturare (volum de consum rezonabil).

În prezent, suprataxa este de maxim 7,7 euro/GB (0,77 eurocenți/MB), dar începând cu 1 ianuarie 2018 aceasta va scădea la maxim 6 euro/GB (0,6 eurocenți/MB), fără TVA.

Mai mult, în cazul planurilor tarifare (cartele preplătite, abonamente, extra-opțiuni) care includ trafic de date nelimitat, cât și al celor pentru care tariful calculat per GB este sub 6 euro (fără TVA), utilizatorii pot consuma următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB.                                                                

În cazul cartelelor preplătite fără resurse de date incluse (cu plata pe unitatea de consum, per MB/GB), utilizatorii pot consuma inițial următoarea cantitate de date în roaming în SEE, fără taxe suplimentare, exprimată în GB (pe măsură ce utilizatorul plătește din creditul disponibil, volumul de consum rezonabil a datelor se diminuează).

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget.

Aplicația, care în prezent utilizează tariful de 7,7 euro/GB valabil până la sfârșitul anului, va fi actualizată cu tariful de 6 euro/GB începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Aplicația oferă rezultate relevante pentru toți utilizatorii de planuri tarifare cu acces la roaming, cu excepția celor ai RCS&RDS, operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum. 

viewscnt
Afla mai multe despre
roaming
ancom