„Apocalipsa” inteligenței artificiale poate elimina milioane de locuri de muncă în Marea Britanie

„Apocalipsa” inteligenței artificiale poate elimina milioane de locuri de muncă în Marea Britanie
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2024

Aproape 8 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie ar putea fi pierdute în favoarea inteligenței artificiale într-o „apocalipsă a locurilor de muncă”, potrivit unui raport care avertizează că femeile, angajații tineri și cei cu salarii mai mici sunt cei mai expuși riscului de automatizare, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Institute for Public Policy Research (IPPR) a declarat că locurile de muncă la nivel de începători, cu jumătate de normă și cele administrative sunt cele mai expuse riscului de a fi înlocuite de inteligența artificială, în cadrul „scenariului cel mai pesimist” pentru implementarea noilor tehnologii în următorii trei până la cinci ani, arată G4Media.ro.

Iubitorii de cafea vor fi afectați de scăderea recoltei din Vietnam CITEȘTE ȘI Iubitorii de cafea vor fi afectați de scăderea recoltei din Vietnam

Think-tank-ul a avertizat că un număr tot mai mare de companii adoptă tehnologii generative de inteligență artificială – care pot citi și crea text, date și coduri software – pentru a automatiza sarcinile zilnice la locul de muncă.

Raportul a afirmat că acest prim val de adoptare a inteligenței artificiale pune deja în pericol locurile de muncă, pe măsură ce un număr tot mai mare de companii introduc această tehnologie. Cu toate acestea, un al doilea val ar putea duce la automatizarea și mai multor locuri de muncă, pe fondul progreselor rapide în domeniul IA.

Analizând 22.000 de sarcini din economie care acoperă fiecare tip de loc de muncă, IPPR a afirmat că 11% din sarcinile efectuate în prezent de angajați sunt în pericol. Totuși, acest procent ar putea crește la 59% din sarcini în al doilea val, pe măsură ce tehnologiile se dezvoltă pentru a gestiona procese din ce în ce mai complexe.

Potrivit IPPR, sarcinile cognitive de rutină – inclusiv gestionarea bazelor de date, programarea și inventarierea – sunt deja în pericol, existând potențialul de a înlocui locurile de muncă la nivel de începători și cu normă redusă în activități legate de secretariat, administrație și servicii pentru clienți.

Cu toate acestea, cel de-al doilea val de adoptare a inteligenței artificiale ar putea avea un impact asupra sarcinilor non-rutiniere care implică crearea de baze de date, copywriting și design grafic, ceea ce ar afecta locurile de muncă cu venituri din ce în ce mai mari.

Femeile ar fi semnificativ mai afectate, deoarece „este mai probabil ca acestea să lucreze în ocupațiile cele mai expuse, cum ar fi cele de secretariat și cele administrative”, a precizat IPPR.

În cel mai pesimist scenariu pentru cel de-al doilea val de IA, 7,9 milioane de locuri de muncă ar putea fi desființate, potrivit raportului, iar orice câștiguri pentru economie rezultate din îmbunătățirea productivității ar putea fi anulate prin creșterea zero a PIB-ului în decurs de trei până la cinci ani.

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie. Ce salarii primesc CITEȘTE ȘI 70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie. Ce salarii primesc

În cel mai optimist scenariu pentru creșterea forței de muncă cu ajutorul inteligenței artificiale generative, nu s-ar pierde niciun loc de muncă, în timp ce dimensiunea economiei ar putea crește cu 4%, adică cu aproximativ 92 de miliarde de lire sterline pe an.

Grupul de reflecție de centru-stânga a declarat că măsurile guvernamentale ar putea preveni o „apocalipsă a locurilor de muncă” și ar putea contribui la valorificarea puterii inteligenței artificiale pentru a stimula creșterea economică și a ridica standardele de viață.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
ai