Apple va cumpăra semiconductori fabricați în SUA

Apple va cumpăra semiconductori fabricați în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 dec 2022

CEO-ul Apple, Tim Cook, a confirmat că Apple va cumpăra semiconductori fabricați în SUA, la un eveniment care a avut loc în Arizona, unde a vorbit și președintele Joe Biden, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Și acum, datorită muncii grele a atâtor oameni, aceste cipuri pot fi ștampilate cu mândrie Made in America. Acesta este un moment incredibil de important”, a spus Cook, potrivit News.ro.

Microsoft va scumpi jocurile de Xbox CITEȘTE ȘI Microsoft va scumpi jocurile de Xbox

Fabricile de cipuri vor fi deținute și operate de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, cea mai mare companie de profil, care deține peste jumătate din cota de piață globală.

TSMC produce cele mai avansate procesoare, inclusiv cipurile incluse în cele mai recente iPhone-uri, iPad-uri și Mac-uri.

Uzinele vor fi capabile să producă cipuri de 4 nanometri și 3 nanometri, care sunt utilizate pentru procesoare avansate, cum ar fi seria A și seria M de la Apple și procesoarele grafice Nvidia.

”Astăzi este doar începutul. Astăzi combinăm expertiza TSMC cu ingeniozitatea de neegalat a lucrătorilor americani. Investim într-un viitor mai puternic și mai luminos, ne plantăm sămânța în deșertul Arizona. Și la Apple, suntem mândri să contribuim la creșterea sa”, a spus Cook.

Apple a trebuit să cumpere toate cipurile avansate din străinătate, acum își vor aduce mai mult din lanțul de aprovizionare acasă. Ar putea schimba jocul”, a spus Biden.

TSMC își desfășoară în prezent cea mai mare parte a producției în Taiwan, ceea ce a ridicat întrebări din partea legislatorilor americani și europeni cu privire la asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei invazii chineze sau a altor probleme regionale.

Companii de cipuri precum Nvidia și Apple își proiectează propriile cipuri, dar externalizează producția către companii precum TSMC și Samsung Foundry.

Fabricile din Arizona vor fi parțial subvenționate de guvernul SUA. La începutul acestui an, Biden a semnat Legea CHIPS and Science, care include stimulente de miliarde de dolari pentru companiile care își construiesc capacități de fabricare a cipurilor pe teritoriul SUA.

TSMC a declarat marți că va cheltui 40 de miliarde de dolari pentru cele două fabrici din Arizona. Se preconizează că prima fabrică din Phoenix va începe producția de cipuri până în 2024.

A doua fabrică se va deschide în 2026, potrivit administrației Biden.

Fabricile TSMC vor produce 600.000 de cipuri pe an atunci când vor fi complet operaționale, ceea ce este suficient pentru a satisface cererea anuală a SUA, potrivit Consiliului Economic Național.

Uzinele din SUA vor reprezenta o mică parte din capacitatea totală a TSMC, care a produs 12 milioane de ciăuri în 2020.

CEO-ul AMD, Lisa Su, a declarat marți că AMD intenționează să fie un utilizator semnificativ al fabricilor TSMC din Arizona.

Compania americană de cipuri Intel a mai spus că vrea să concureze pentru afacerile Apple și construiește fabrici de cipuri în Arizona și Ohio, care se așteaptă să fie parțial subvenționate de legea CHIPS.

Anul trecut, Intel a spus că va acționa ca o platformă pentru alte companii, deși abilitățile sale de producție sunt în prezent în urmă față de cele ale TSMC. Asta face Intel mai puțin atractivă pentru cele mai rapide cipuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
semiconductori