Aproximativ 150 de hackeri arestați în cadrul ”Dark HunTOR”, o operațiune spectaculoasă în inima ”darkweb”

Aproximativ 150 de hackeri arestați în cadrul ”Dark HunTOR”, o operațiune spectaculoasă în inima ”darkweb”
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2021

Poliții și jandarmerii din nouă țări au dat o lovitură spectaculoasă în inima ”darkweb”, după mai multe luni de urmărire mondială, în cea mai mare parte secretă, relatează Le Figaro.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Agenți specializați au arestat 150 de persoane implicate în vânzarea sau cumpărarea a zeci de mii de bunuri și servicii care corespund tuturor fațetelor crimei organizate, scrie News.ro.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

Această operațiune - denumită ”Dark HunTOR” -, coordnată de către Europol, a condus la confiscarea a peste 26,7 milioane de euro în numerar și în criptomonede, a 45 de arme de foc destinate comiterii unor jafuri armate și crime și a 234 de kilograme de droguri.

Între stupefiantele confscate de află 150 de kilograme de amfetamină, 27 de kilograme de opioide și 25.000 de tablete de ecstasy.

La operațiune au participat poliția federală americană (FBI), National Crime Agency (NCA) din Regatul Unit, Guardia di Finanza din Italia, Bundeskriminalamt (BKA) din Germania și Centrul de luptă împotriva infracționalității digitele (C3N, jandarmi) și Biroul Central de luptă împotriva infracționalității în domeniul tehnologei informațiilor (Oclctic) din Franța.

”ȚINTE DE ÎNALTĂ VALOARE ADĂUGATĂ”

Operațiunea Dark HunTOR are loc în urma unei prime ”descinderi” vizând hackeri care a condus, în ianuarie, la destructurarea DarkMarket - cea mai mare piață neagră online creată în adâncurile webului.

Această platformă, folosită la negocieri cu privire la droguri, acte false și bani falși, a permis identificarea a 2.400 de vânzători și a aproape 500.000 de utilizatori.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

În total, 30 de servere - localizate majoritatea în Republica Moldova - au permis să se realizeze 320.000 de tranzacții.

Cu ajuorul Europol, serviciile germane l-au arestat la frontiera germano-daneză pe presupusul operator al acestui site - un australian în vârstă de 34 de ani, plasat în arest prevenitv - și i-au confiscat întreaga infrastructură infracțională, care oferă o mană de indicii și piste de exploatat în sute de anchete în întreaga lume.

Centrul de luptă împotriva crimei cibernetice (EC3) a acționat intens de la sediul central al Europol, la Haga.

”Această unitate specializată, care are aproximativ 100 de agenți, inclusiv unii dintre cei mai buni experți din lume în descifrare sau în criptomonedă, a îmbogățit informațiile culese prin furnizarea unor e-mailuri corespondente sau unor chei de «wallet», adică portofolii legate de conturi de monede virtuale”, declară cotidanului Le Figaro generalul de Jandarmerie Jean-Philippe Lecouffe, directorul adjunct al Europol.

”În total, am trimis forțelor de ordine din fiecare țară vizată 380 de «pachete» cu informații bine elaborate, având în vedere că fiecare arestare conduce la percheziții care permit confiscarea de material și obținerea unor date care ne îmbogățesc bazele de date”, declară el.

Ca niște pop-upuri, ferestre de anchetă se deschid pe măsură ce polițiști găsesc indicii, explorează noi dosare, iar trficanți cad în lanț, ca într-un joc de domino.

În Franța, au fost arestate primele trei ținte, însă, avertizează Europol, ”investrigațiile continuă”.

În Statele Unite au fost arestați 65 de vânzători și clienți de pe darkweb, în Germania 47, în Anglia 24, iar în Olanda patru.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

”Toți sunt considerați de către Europol «ținte de înaltă valoare adăugată», atât din cauza sensibilității și volumului mărfurilor comercializate, cât și din cauza poziției ocupate de către suspecți în lanțul criminal de spart”, declară Lecouffe, precizând că ”cel care cumpără, de exemplu, un lot de pistoale automate Glock sau mai multe klograme de cocaină devine de facto un obiectiv prioritar”.

100.000 DE ANUNȚURTI PIRAT PE SITE-UL ”DEEPSEA AND BERLUSCONI”

În cadrul Operațiunii Dark HunTOR, poliția italiană a finanțelor a pus capăt activității a două platforme ale pieței negre.

Una dintre ele, denumită ”DeepSea and Berlusconi”, se lăuda că a postat online peste 100.000 de anunțuri.

Trei administratori de site au fost arestați în Italia, unde multiple articole electronice confiscate sunt în curs de exploatare.

”Interesul unei operațiuni ca cea pe care tocmai am desfășurat-o este să putem fișa infractori care operează pe darkweb”, subliniază directorul EC3 Europol Edvardas Sileris.

”Unirea forțelor de ordine permite demascarea și incriminarea penală a acestora, chiar dacă se credeau protejați în acest tip de spațiu”, insistă el.

”Darkwebul este tot mai puțin dark”, dă asigurări generalul Lecouffe.

”Cu ajutorul unor patrule cibernetice, agenți infiltrați sau descifrarea ori verificarea unor informații, ne putem duce acolo și da adevărate lovituri de proiector și lovi delincvenți în cele mai îndepărtate locuri”, avertizează el.

Justiția avansează, la rândul său, cu pași mari, iar comerțul în ”dark” conduce la pedepse cu închisoarea în majoritatea țărilor occcidentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
dark huntor
politie