Autoritatea din Comunicații a amendat Orange România cu 500.000 lei pentru un incident de securitate

Autoritatea din Comunicații a amendat Orange România cu 500.000 lei pentru un incident de securitate
scris 8 iul 2020

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a amendat operatorul Orange România, pentru incidentul de securitate din 14 ianuarie care a afectat 1,92 milioane de conexiuni, durata acestuia fiind de 405 minute, rezultând o indisponibilitate a rețelei la nivel logic de 53,93 minute pentru o singură zi, valoarea depășind maximul permis prin licență.

”ANCOM a sancționat Orange pentru incidentul de securitate din 14 ianuarie 2020, manifestat la nivel național, care a afectat un număr de 1.921.096 de conexiuni din care 769.725 de conexiuni de date mobile și 1.151.371 de conexiuni de voce mobilă și SMS, durata acestuia fiind de 405 minute începând cu ora 16:54 și rezultând o indisponibilitate a rețelei la nivel logic de 53,93 minute pentru o singură zi, această valoare depășind maximul permis prin licență. Valoarea amenzii contravenționale aplicate este de 500.000 de lei”, a informat miercuri autoritatea.

ANCOM a desfășurat peste 1.700 de controale pe piețele telecom, poștă și echipamente radio, în prima jumătate a anului 2020, scrie News.ro.

VIDEO Loon lansează primul serviciu comercial de internet din baloane CITEȘTE ȘI VIDEO Loon lansează primul serviciu comercial de internet din baloane

„Având în vedere perioada atipică pe care o traversăm, în prima jumătate a acestui an, activitatea de monitorizare și control s-a concentrat îndeosebi pe supravegherea pieței echipamentelor radio și a compatibilității electromagnetice, neconformitatea echipamentelor radio putând produce interferențe prejudiciabile, și, implicit, care pot afecta buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice. În acest sens, Autoritatea a efectuat 419 controale și a sancționat neconformitățile constate cu amenzi în cuantum de peste 200.000 lei. Totodată, a fost finalizată acțiunea de verificare a incidentului de securitate în care a fost implicată societatea Orange România în luna ianuarie 2020, aplicându-se o amendă contravențională de 500.000 lei”, a declarat Cristin Popa, directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

În prima jumătate a anului, ANCOM a derulat în total 1.735 de controale, a transmis 60 de notificări și a aplicat 200 de avertismente și 91 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 995.900 lei. Banii constituie venit la bugetul de stat.

Pe piața echipamentelor radio și a compatibilității electromagnetice ANCOM a efectuat 419 controale, în urma cărora au fost aplicate 80 de avertismente și 42 de amenzi contravenționale în valoare totală de 207.000 de lei pentru echipamente neconforme din punct de vedere al compatibilității electromagnetice. Cea mai mare amendă, în cuantum de 35.000 lei, a fost aplicată pentru publicitatea și punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor destinate să producă interferențe prejudiciabile (jammer).

De asemenea, ANCOM cooperează permanent cu Direcția Generală a Vămilor, autoritatea responsabilă cu controalele la frontierele externe ale României, pentru a se asigura că echipamentele care sunt puse în liberă circulație pe piața națională și, implicit, pe piața comunitară, respectă legislația în vigoare. Astfel, în prima jumătate a anului 2020 au fost soluționate 29 de notificări primite de ANCOM din partea birourilor vamale privind suspendarea punerii în liberă circulație a unor echipamente neconforme.

Pe piața de comunicații electronice, în prima jumătate a acestui an, ANCOM a efectuat 1.080 de acțiuni de control, contravenienții primind 60 de notificări, 76 de avertismente și 29 de amenzi contravenționale, în cuantum de 727.400 lei.

De asemenea, ANCOM a aplicat un număr de 14 amenzi, în valoare de 137.400 lei, furnizorilor de servicii de telefonie, cel mai des întâlnite nereguli fiind legate de încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali.

În rândul furnizorilor de servicii de acces la internet, autoritatea a aplicat două amenzi contravenționale în cuantum total de 10.000 lei, pentru furnizarea de servicii fără a avea un contract valabil încheiat.

De asemenea, șase amenzi contravenționale în valoare totală de 40.000 de lei au fost aplicate de ANCOM și furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV). Principalele încălcări au constat în nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice.

Furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu cinci amenzi contravenționale în valoare totală de 28.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în autorizația generală.

Totodată, ANCOM a aplicat o amendă în cuantum de 12.000 de lei pentru utilizarea unei frecvențe fără a deține o licență de utilizare a acesteia.

Pe piața serviciilor poștale, ANCOM a efectuat în primele șase luni ale acestui an un număr de 236 de acțiuni de control. Au fost aplicate 44 de avertismente și 20 de amenzi contravenționale, în cuantum total de 61.500 de lei, fiind frecvent constatată nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Din totalul controalelor, patru au vizat Compania Națională Poșta Română în urma cărora a fost aplicat un avertisment, precum și o amendă în valoare de 5.000 lei.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
orange
amenda
ancom