Autoritățile din Marea Britanie și SUA investighează Facebook în legătură cu folosirea datelor utilizatorilor de către Cambridge Analytica. Zuckerberg - chemat în fața Parlamentului britanic

Autoritățile din Marea Britanie și SUA investighează Facebook în legătură cu folosirea datelor utilizatorilor de către Cambridge Analytica. Zuckerberg - chemat în fața Parlamentului britanic
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 mar 2018

Autoritățile din Marea Britanie și SUA investighează dacă Facebook a luat măsuri suficiente pentru a proteja datele utilizatorilor în cazul firmei de consultanță și analize date Cambridge Analytica, care ar fi folosit informațiile personale ale zeci de milioane de utilizatori fără consimțământul acestora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De asemenea, Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, a fost chemat în fața unui comitet din Parlamentul britanic pentru a aduce dovezi privind felul în care au fost folosite datele personale de către Cambridge Analytica.

VIDEO Google lansează o aplicație de realitate augmentată care permite utilizatorilor să deseneze peste mediul real CITEȘTE ȘI VIDEO Google lansează o aplicație de realitate augmentată care permite utilizatorilor să deseneze peste mediul real

Comisia pentru Informații din Marea Britanie, autoritate independentă de reglementare în domeniul protecției datelor, a anunțat că a inițiat procedurile pentru obținerea unui mandat de percheziție pentru birourile Cambridge Analytica, firmă cu sediul la Londra, scrie Reuters.

Autoritățile britanice anchetează dacă informațiile despre utilizatorii Facebook obținute printr-un intermediar în 2014 au fost sau nu distruse de Cambridge Analytica, după ce presa a relatat că firma de consultanță ar fi încă în posesia acestora.

Mark Zuckerberg este chemat în fața Parlamentului britanic pentru a oferi explicații privind folosirea datelor utilizatorilor Facebook de către Cambridge Analytica CITEȘTE ȘI Mark Zuckerberg este chemat în fața Parlamentului britanic pentru a oferi explicații privind folosirea datelor utilizatorilor Facebook de către Cambridge Analytica

Anterior, politicienii americani și britanici, dar și Comisia Europeană, au cerut clarificări de la Facebook despre modul în care Cambridge Analytica a accesat informațiile a circa 50 de milioane de utilizatori fără permisiunea acestora. Firma de consultanță a lucrat pentru Donald Trump în campania pentru alegerile prezidențiale din 2016, însă a negat că ar fi folosit informațiile utilizatorilor Facebook în timpul campaniei, sau că ar fi încă în posesia datelor.

Reprezentanții Facebook au declarat că au primit asigurări încă din 2015 că informațiile au fost șterse de toate părțile implicate, inclusiv de cel care le-a accesat inițial printr-o aplicație de Facebook autorizată - Alexander Kogan, profesor la Universitatea Cambridge. Potrivit Facebook, Kogan ar fi transferat abuziv informațiile către Cambridge Analytica și Christopher Wylie de la firma Eunoia Technologies.

“Analizăm dacă Facebook a protejat informațiile personale, dacă a acționat cu fermitate când a aflat de pierderea datelor și dacă utilizatorii au fost informați”, a declarat șefa Comisiei pentru Informații, Elizabeth Denham.

Facebook a anunțat, luni, că a angajat firma de audit Stroz Friedberg să efectueze un audit la Cambridge Analytica, acțiune suspendată după ce Comisia pentru Informații a anunțat că va demara o anchetă în acest caz.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Facebook este investigată și de Comisia Federală de Comerț (FTC) din SUA. FTC anchetează dacă rețeaua de socializare a încălcat termenii unei înțelegeri datând din 2011, ce prevede că Facebook trebuie să își informeze utilizatorii atunci când politicile de confidențialitate suferă modificări.

Reprezentanții Facebook și FTC nu au comentat informația.

Acțiunile Facebook s-au depreciat cu până la 6,2% pe bursa de la New York marți seara, până aproape de prețul de 160 dolari pe unitate, după ce luni au suferit cea mai amplă corecție zilnică din ultimii patru ani. În jurul orei 18:40 (12:40 la New York), titlurile Facebook erau în scădere cu 4,5%, de la 172,56 dolari la 164,86 dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
cambridge analytica
investigatie
date personale
utilizatori