BBC: sistemul Google de alertare în caz de seism nu a funcționat la marele cutremur din Turcia

BBC: sistemul Google de alertare în caz de seism nu a funcționat la marele cutremur din Turcia
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 30 iul 2023

Sistemul de alertă în caz de cutremur, implementat de Google pe smartphone-urile cu Android, nu a livrat notificările care ar fi putut salva vieți, arată o investigație BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O echipă BBC a vorbit cu sute de oameni din trei orașe afectate de cutremurul de 7,8 grade ce a avut loc în Turcia în luna februarie, pentru a afla în ce măsură aceștia au fost alertați de sistemul de avertizare dezvoltat de Google.

Niciunul din cei câteva sute de oameni chestionați de jurnaliștii de la publicația britanică nu a primit vreo notificare înainte de cutremur.

X (Twitter) lansează oficial programul de recompensare a creatorilor de conținut CITEȘTE ȘI X (Twitter) lansează oficial programul de recompensare a creatorilor de conținut

Sistemul implementat de Google pe smartphone-urile cu Android se bazează pe accelerometrul acestora. Accelerometrul depistează mișcarea, iar sistemul Google calculează epicentrul și magnitudinea cutremurului.

Același sistem emite alerte atunci când identifică pe multe telefoane mișcarea caracteristică seismelor. Cel puțin pentru unii dintre utilizatori, mesajele ar trebui să ajungă cu până la un minut înaintea valului seismic, timp suficient pentru ca aceștia să se pună la adăpost.

Reprezentanții Google spun că milioane de oameni din Turcia au primit alertele de cutremur, dar nu oferă date în acest sens. Aceeași reprezentanți recunosc, însă, că funcționarea sistemului poate fi afectată de tipul cutremurului și conexiunea la internet.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
cutremur
turcia
bbc