Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege care ar putea duce la interzicerea rețelei de socializare TikTok în SUA

Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege care ar putea duce la interzicerea rețelei de socializare TikTok în SUA
Profit.ro
Profit.ro
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 13 mar 2024

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat un proiect de lege care ar putea duce la interzicerea la nivel național a rețelei de socializare TikTok, relatează BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Actul normativ ar putea provoca eliminarea TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA, cu excepția cazului în care gigantul tehnologic chinez ByteDance își vinde participația pe care o deține în platformă, în termen de șase luni, scrie G4Media.ro

Programul TikTok de monetizare a efectelor video ajunge în România CITEȘTE ȘI Programul TikTok de monetizare a efectelor video ajunge în România

Între timp, președintele Joe Biden a declarat că va semna legea dacă proiectul de lege va fi adoptat în Senat.

Această măsură vine în urma eforturilor anterioare ale autorităților americane de a limita accesul la aplicație, invocând riscuri pentru securitatea națională.

Președintele Joe Biden a precizat că va promulga legea dacă va ajunge pe biroul său.

Legiuitorii americani spun că ByteDance, proprietarul TikTok, are legături cu Partidul Comunist Chinez – lucru negat de ByteDance și TikTok.

Fostul președinte Donald Trump a încercat fără succes să interzică aplicația atunci când se afla la Casa Albă în 2020. Dar Trump a criticat noul proiect de lege, spunând că limitarea TikTok ar avantaja în mod nedrept Facebook.

Proiectul de lege bipartizan care obligă compania chineză ByteDance să vândă TikTok dacă vrea ca rețeaua sa socială să mai funcționeze în Statele Unite a trecut în Camera Reprezentanților.

Legea, numită Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act, a fost introdusă pe 5 martie. Două zile mai târziu, aceasta era deja votată în unanimitate de Comisia pentru Energie și Comerț.

Pentru că este controlată de un adversar străin, legea se referă la TikTok ca la o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite.

Proiectul de lege se îndreaptă acum spre Senat, unde se confruntă cu un viitor incert, deoarece senatorii par împărțiți între a vota pentru sau împotriva.

Legea are și suportul președintelui Joe Biden, chiar dacă acesta a început să-și facă campanie pe TikTok în luna februarie.

Proiectul obligă ByteDance să renunțe la TikTok în cel mult șase luni de la adoptare, dacă dorește ca aceasta să mai funcționeze în Statele Unite. Asta înseamnă că gigantul chinez nu va avea de ales decât să vândă divizia locală.

Singura voce puternică ce s-a exprimat recent împotriva blocării TikTok, a fost cea a fostului președinte Donald Trump, care crede că aceasta va ajuta Facebook, pe care-l consideră „dușmanul poporului”.

Reacția oficială din partea TikTok: „Acest proces a fost secret și proiectul de lege a avut un singur scop: reprezintă o interzicere a platformei. Sperăm că Senatul va lua în considerare faptele, va asculta alegătorii și va realiza impactul asupra economiei, a 7 milioane de afaceri mici și a 170 de milioane de americani care folosesc serviciul nostru.” 

viewscnt
Afla mai multe despre
camera reprezentanților
sua
tiktok