Ce-i nemulțumește pe mogulii tehnologiei? Pozițiile tot mai la dreapta exprimate de Elon Musk reflectă o tendință în Silicon Valley

Ce-i nemulțumește pe mogulii tehnologiei? Pozițiile tot mai la dreapta exprimate de Elon Musk reflectă o tendință în Silicon Valley
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mar 2024

Teorii ale conspirației, fake news, critici anti-"woke", o linie dură în ceea ce privește imigrația: Elon Musk exprimă din ce în ce mai mult opinii foarte conservatoare, făcându-se ecoul unei tendințe foarte de dreapta în Silicon Valley, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Adesea descris ca fiind un libertarian (liberal radical), antreprenorul a afirmat încă din 2021 că vrea să "stea departe de politică", înainte de a se răzgândi în 2022, în momentul campaniei sale pentru a prelua controlul Twitter, care a devenit între timp X.

Economia Bulgariei a înregistrat anul trecut o creștere modestă CITEȘTE ȘI Economia Bulgariei a înregistrat anul trecut o creștere modestă

"În trecut, am votat pentru democrați, pentru că ei erau partidul bunăvoinței", a explicat el în mai 2022. "Dar ei au devenit partidul diviziunii și al urii. Așa că nu îi mai pot susține. Voi vota republican", a anunțat Elon Musk.

De atunci, miliardarul și-a intensificat jocul și și-a multiplicat mesajele pe subiectele preferate de dreapta ultraconservatoare, scrie News.ro.

Marți, Elon Musk l-a acuzat pe Joe Biden că a "pregătit calea pentru ceva mult mai rău decât 11 septembrie" prin primirea masivă a imigranților care sosesc cu avionul. "Este doar o chestiune de timp", a avertizat miliardarul.

Patronul Tesla s-a bazat pe ceea ce a scris o publicație înșelătoare și tendențioasă, potrivit mai multor organisme de verificare, care aparține Centrului pentru studii privind imigrația (CIS), o organizație favorabilă unei politici mai dure în materie de migrație.

În ultimele săptămâni, Elon Musk l-a atacat de zeci de ori pe președintele american, acuzat de conservatori că a deschis frontierele Statelor Unite imigrației ilegale.

De asemenea, el a dat share mai multor articole și emisiuni de televiziune despre presupuși infractori aflați ilegal în țară, reiterând teza ultraconservatoare potrivit căreia imigrația ilegală este cauza creșterii criminalității.

Această retorică este un ecou al editorialiștilor și personalităților din dreapta dură, precum Tucker Carlson și Matt Walsh, pe care Donald Trump îi adoră.

Însoțitorii de bord ai Lufthansa - în grevă CITEȘTE ȘI Însoțitorii de bord ai Lufthansa - în grevă

ANTI-WOKE

Singurul candidat republican rămas în cursă, Donald Trump, și directorul general al companiei spațiale SpaceX, Elon Musk, s-au întâlnit în Florida în urmă cu o săptămână în prezența marilor donatori republicani.

Deși a promis că va câștiga învestitura partidului său în iulie, Donald Trump nu mai are bani pentru a-și finanța campania.

Pe lângă faptul că Joe Biden a strâns până acum mai mulți bani decât el, fostul șef de stat a fost nevoit să plătească zeci de milioane de dolari ca taxe legale și nu se zgârcește la cheltuieli pentru întâlnirile sale de campanie.

"Pentru a fi foarte clar, nu voi da niciun ban niciunuia dintre cei doi candidați la președinția Statelor Unite", a declarat Elon Musk după ce această întrevedere cu Trump a fost dezvăluită de The New York Times.

Potrivit CNBC, consilierii fostului președinte speră totuși că omul a cărui avere este estimată la aproape 200 de miliarde de dolari va ajunge să îl susțină financiar pe Donald Trump. Potrivit sursei, candidatul și oficialii Partidului Republican încearcă chiar să-l convingă să ia cuvântul la convenția inaugurală din vară, ceea ce i-ar confirma sprijinul.

Pe lângă imigrație, Elon Musk împărtășește cu "alt right", dreapta radicală, o aversiune față de măsurile de promovare a diversității în afaceri și față de mișcarea "woke" în general.

FOTO Maramureșul, promovat la cel mai mare târg de turism din lume. După ani de pauză, România din nou prezentă CITEȘTE ȘI FOTO Maramureșul, promovat la cel mai mare târg de turism din lume. După ani de pauză, România din nou prezentă

CASTA DIN SILICON VALLEY

El împărtășește această poziție cu alți antreprenori din Silicon Valley, care văd în lupta împotriva inegalităților de orice fel un obstacol în calea progresului, care nu poate duce decât la o societate regresivă. Cel mai influent dintre aceștia este Marc Andreessen, cofondator al portalului de internet Netscape și investitor legendar în lumea tehnologiei. Într-un lung manifest publicat în luna octombrie, acesta s-a pronunțat împotriva a ceea ce el a descris ca fiind o filosofie "anti-merit" și a denunțat, de asemenea, politicile sociale și de mediu (ESG) ale companiilor.

Aceeași temă de fond revine cu regularitate în podcastul "All-In", găzduit de patru antreprenori și investitori de top din Silicon Valley. Printre aceștia se numără David Sacks, membru al grupului informal PayPal Maia, un grup de foști investitori ai companiei de plăți, din care face parte și Elon Musk.

Pentru Carolina Milanesi, analist la Creative Strategies, această franjă a industriei tehnologice întruchipează teama că un anumit model social este pus acum sub semnul întrebării. "Diversitatea, egalitatea, incluziunea și dezvoltarea durabilă sunt amenințări la adresa statu quo-ului", susține ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
elon musk
silicon valley