Cea mai mare parte a victimelor afectate de WannaCry aveau Windows 7

Cea mai mare parte a victimelor afectate de WannaCry aveau Windows 7
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 22 mai 2017

Nu Windows XP, ci Windows 7 a fost sistemul de operare care a primit în plin atacul cu ransomware-ul WannaCry.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

La mai bine de o săptămână de la debutul atacului WannaCry apar și primele analize care ne spun mai mult despre impactul celui mai amplu atac informatic din istorie.

Rușii de la Kaspersky Lab, cei care produc suita de securitate Kaspersky, au ajuns la concluzia că victima preferată a lui WannaCry a fost Windows 7, nu Windows XP. În fapt, nu mai puțin de 98% dintre calculatoarele afectate rulau o versiune de Windows 7.

Această constatarea dă peste cap unele premise și judecăți emise la puțin timp după depistarea atacului.

Microsoft a fost criticată aspru că nu a lansat mai rapid un update pentru XP care, se credea la acel moment, ar fi putut reduce impactul lui WannaCry. Cum calculatoarele cu XP afectate reprezintă mai puțin de 2%, această acuză se dovedește acum lipsită de temei.

Realitatea virtuală pe YouTube va aduce comentarii cu voce în locul celor scrise CITEȘTE ȘI Realitatea virtuală pe YouTube va aduce comentarii cu voce în locul celor scrise

Alte companii de securitate, precum BitDefender, au criticat Microsoft pentru faptul că nu a forțat instalarea automată a unui update atât de important. Dar, pentru Windows 7, Microsoft a lansat un update care viza tocmai vulnerabilitatea de care s-a folosit WannaCry cu trei luni mai devreme.

Trei luni ar trebui să fie un timp suficient pentru instalarea unui update, iar neinstalarea acestuia este vina utilizatorului sau a administratorului de sistem. Însă, aici intervine interesul companiilor pentru securitatea informatică și educația utilizatorilor.

Chiar și așa, pentru Microsoft, WannaCry s-ar putea dovedi de bun augur. Utilizatorii care folosesc Windows 7, ce încă are o cotă de aproximativ patru ori mai mare decât Windows 10, ar putea lua, în sfârșit, în considere upgrade-ul.

viewscnt
Afla mai multe despre
wannacry
securitate
windows 7
microsoft