Comisia Europeană, acuzată că a plătit 360.000 de euro pentru un studiu pe care nu l-a publicat deoarece nu a ajuns la concluziile dorite

Comisia Europeană, acuzată că a plătit 360.000 de euro pentru un studiu pe care nu l-a publicat deoarece nu a ajuns la concluziile dorite
scris 23 sep 2017

Comisia Europeană a plătit 360.000 de euro pentru un studiu referitor la impactul pe care pirateria online îl are asupra vânzărilor legale de muzică, filme, jocurilor video și cărți al căror conținut este supus drepturilor de autor, dar a decis să nu publice studiul, susține o membră a Parlamentului European.

Motivul pentru care Comisia Europeană a decis să nu publice studiul ar putea fi faptul că acesta nu a ajuns la concluziile dorite. Mai exact, concluzia studiului a fost aceea că nu există suficiente dovezi care să demonstreze că pirateria ar avea un impact negativ major asupra vânzărilor legale.

Facebook a cumpărat un startup specializat în protejarea drepturilor de autor CITEȘTE ȘI Facebook a cumpărat un startup specializat în protejarea drepturilor de autor

Firma olandeză Ecory a fost angajată să analizeze impactul pirateriei, pe o perioadă de câteva luni. Raportul de 304 pagini realizat de compania de cercetare, care poate fi găsit aici, are următoarea concluzie: “În general, rezultatele nu indică existența unor dovezi statistice clare privind modificarea majoră a vânzărilor în urma încălcării drepturilor de autor în mediul online. Acest lucru nu înseamnă, neapărat, că pirateria nu are niciun efect, dar analiza statistică nu demonstrează, cu un grad de încredere mare, existența unui efect”.

Studiul a fost scos la iveală de către Julia Reda, membră a Parlamentului European, reprezentantă a Partidului Piraților din Germania, care militează în special pentru libertate în mediul virtual, fiind apoi preluat de mai multe publicații, precum Forbes și publicația online Gizmodo.

Singura categorie pentru care a fost identificată o relație negativă între încălcarea drepturilor de autor și vânzări este cea a filmelor de mare audiență.

Studiul a fost realizat în 2014 în Germania,Marea Britanie, Franța, Spania, Polonia și Suedia, considerându-se că aceste țări pot fi considerate reprezentative pentru Uniunea Europeană.

Potrivit studiului, în 2014, 51% dintre adulți și 72% dintre minorii cu vârsta peste 14 ani au descărcat conținut ilegal.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
comisia europeana
studiu
piraterie
drepturi autor
hackeri
partidul piratilor
ecory
descarcari ilegale