Comisia Europeană, îngrijorată de creșterea puterii de piață a asistenților vocali Alexa, Siri și Google Assistant

Comisia Europeană, îngrijorată de creșterea puterii de piață a asistenților vocali Alexa, Siri și Google Assistant
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iun 2021

Creșterea puterii de piață a asistenților vocali Alexa (Amazon), Siri (Apple) și Google Assistant (Alphabet) a dat naștere la îngrijorări cu privire la posibile practici anticoncurențiale, a anunțat Comisia Europeană odată cu publicarea rezultatelor anchetei sale sectoriale în materie de concurență pe piețele produselor și serviciilor legate de internetul obiectelor, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anchete similare derulate în trecut de executivul comunitar în domeniul precum comerțul electronic, produse farmaceutice, servicii financiare și energie s-au finalizat cu acțiuni în justiție împotriva unor companii și amenzi consistente, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Alexa, Siri și Google Assistant sunt cei mai populari asistenți vocali de pe dispozitivele din Europa, în condițiile în care piața globală ar urma să se dubleze până la 8,4 milioane dispozitive, între 2020 și 2024, potrivit firmei de cercetare Statista.

"Atunci când am lansat această anchetă sectorială, ne gândeam că ar putea exista riscul apariției unor controlori ai fluxului de informații în acest sector. Eram îngrijorați că aceștia și-ar putea utiliza influența pentru a prejudicia concurența, în detrimentul dezvoltării întreprinderilor și al consumatorilor. Din primele rezultate publicate astăzi rezultă că mulți actori din acest sector ne împărtășesc preocupările. Această analiză va contribui la viitoarele noastre acțiuni în materie de asigurare a respectării normelor și de reglementare; prin urmare, așteptăm cu interes să primim în continuare feedback din partea tuturor părților interesate în lunile următoare", a declarat comisarul pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizare

Potrivit Comisiei Europene, respondenții la ancheta sectorială privind internetul obiectelor destinat consumatorilor, care a fost lansată la 16 iulie 2020, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la anumite practici de exclusivitate și de legare în legătură cu asistenții vocali, precum și cu privire la practicile care limitează posibilitatea de a utiliza asistenți vocali diferiți pentru același dispozitiv inteligent. O a doua îngrijorare era legată de faptul că asistenții vocali își promovează propriile lor servicii sau cele ale terțelor părți via setările default de la dispozitive, restrângând astfel serviciile rivalilor. Cea de a treia îngrijorare are legătură cu cantitatea mare de date puse la dispoziția furnizorilor de asistenți vocali. Respondenții la ancheta sectorială consideră că acest acces la date și acumularea unor cantități mari de date nu numai că ar oferi furnizorilor de asistență vocală avantaje în ceea ce privește îmbunătățirea și poziția pe piață a asistenților lor vocali de uz general, ci le-ar permite, de asemenea, să își exercite mai ușor influența pe piețele adiacente. În sfârșit, cea de a patra îngrijorare are legătură cu lipsa de interoperabilitate între dispozitive.

Executivul comunitar a precizat că raportul preliminar privind constatările anchetei sectoriale va face obiectul unei consultări publice pentru o perioadă de douăsprezece săptămâni, până la 1 septembrie 2021. Toate părțile interesate vor avea posibilitatea de a formula observații cu privire la constatările anchetei sectoriale, de a prezenta informații suplimentare sau de a aborda alte subiecte preocupante. Comisia intenționează să publice raportul final în prima jumătate a anului 2022. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
alexa
siri