Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al Netcity Telecom

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al Netcity Telecom
Ana Maria Petcana
Ana Maria Petcana
scris 10 mai 2016

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediul Netcity Telecom, firmă controlată de grupul UTI, și la punctele de lucru ale acestei companii, în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă, prin aplicarea unor tratamente discriminatorii pe piețele pe care acesta acționează: servicii de închiriere canalizație subterană, închiriere fibră optică echipată/neechipată și servicii adiacente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tiberiu Urdăreanu controlează UTI prin intermediul unui vehicul investițional înregistrat în Olanda, UTI Holdings BV.

Documentele ridicate în cadrul acestor inspecții se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice investigației.

Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiei.

Efectele anchetei Netcity: Consiliul Concurenței propune autorizarea rapidă și simplificată a firmelor pentru construcția rețelelor de comunicații CITEȘTE ȘI Efectele anchetei Netcity: Consiliul Concurenței propune autorizarea rapidă și simplificată a firmelor pentru construcția rețelelor de comunicații

Netcity Telecom este concesionarul rețelei “Netcity”, având ca responsabilități principale proiectarea, realizarea, deservirea tehnică și comercială a infrastructurii/rețelei subterane „Netcity” a municipiului București.

Netcity reprezintă infrastructură suport pentru rețelele de comunicații existente precum și pentru cele realizate ulterior, pusă la dispoziția tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii pe teritoriul municipiului București.

UTI Grup este o companie de tip holding fondată în 1990, fiind organizată la nivel operațional pe patru linii de business: sisteme de securitate pentru infrastructuri critice și apărare, tehnologia informației și comunicații, managementul traficului, construcții și facility management. 

În 2015, Autoritatea de Concurență a publicat raportul preliminar al anchetei sectoriale privind serviciile de acces la infrastructura suport pentru rețele de comunicații electronice “Netcity” din municipiul București. În urma analizei a rezultat că serviciile altor companii care dețin infrastructuri/canalizații/galerii/rețele în București nu reprezintă opțiuni alternative reale la rețeaua Netcity. Ca urmare, Netcity deține poziție de monopol în ariile sale de prezență din București și trebuie să se abțină de la practice abuzive, precum:

- impunerea, în mod direct sau indirect, de tarife inechitabile sau impunerea unor condiții inechitabile de tranzacționare;

-  refuzul de a trata cu anumiți beneficiari ori furnizori;

-  refuzul de a acorda accesul la infrastructură;

-  aplicarea în relațiile cu partenerii comerciali a unor condiții inegale la prestații echivalente (condițiile legate de tarife și reduceri tarifare, termene de plată etc.).

De asemenea, Consiliul Concurenței a recomandat Parlamentului și Guvernului modificarea legislației specifice atât în scopul accelerării (simplificării) procedurii de autorizare a construcției de rețele de comunicații electronice de dimensiuni mici, cât și pentru multiplicarea soluțiilor puse la dispoziția furnizorilor de servicii de comunicații electronice, inclusiv în mediul urban.

O mare parte din companiile chestionate în cadrul studiului au susținut că ar fi fezabilă îngroparea rețelei în regie proprie, cel puțin la nivelul unor tronsoane, mai ales a racordurilor, dacă ar exista un cadru legal flexibil în privința regimului de autorizare, considerat anevoios până în prezent.

Astfel, interzicerea amplasării supraterane în localități urbane a constituit și constituie o barieră la accesul pe piața serviciilor de comunicații electronice, în special pentru furnizorii care și-au dorit să intre pe piață ulterior actului normativ prin care s-a interzis amplasarea supraterană în intravilanul localităților (H.G. nr. 490 din 2011).

Ca urmare, Consiliul Concurenței consideră că este împiedicată intrarea operatorilor de comunicații pe piața furnizării de servicii de comunicații electronice în localitățile urbane în care nu este disponibilă încă o variantă de amplasare subterană funcțională ori dacă există nu acoperă întregul oraș/municipiu.

Conform contractului de concesiune semnat cu Municipalitatea, realizarea rețelei Netcity cuprinde trei etape:

etapa 1 - inelul central al capitalei, rețeaua magistrală;
etapa 2 - rețeaua de distribuție și branșamente în tot Bucureștiul;
etapa 3 - realizarea „Rețelei Netcity" pe întreaga zonă metropolitană din zona de competență locală a Primăriei Municipiului București..În prezent, se află în derulare lucrările pentru etapa a II-a, fiind în așteptarea rezultatelor studiului de fezabilitate aflat în curs din anul 2013.

În 2014, afacerile Netcity Telecom au crescut cu 12,6%, la 40,06 milioane de lei, iar profitul s-a dublat, la 10,94 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
investigație
netcity