Nokia a înregistrat o pierdere de peste jumătate de miliard de euro în primul trimestru

Nokia a înregistrat o pierdere de peste jumătate de miliard de euro în primul trimestru
scris 10 mai 2016

Compania finlandeză Nokia a înregistrat o pierdere netă de 513 de milioane de euro în primul trimestru al anului, de la un profit de 177 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, rezultatul fiind afectat de costurile legate de cumpărarea producătorului francez de echipamente pentru telecomunicații Alcatel-Lucent, dar și de evoluția nefavorabilă a vânzărilor pe divizia de echipamente pentru rețele mobile, informează Reuters și MarketWatch.

Venituri companiei au însumat 5,6 miliarde de euro în perioada menționată, în creștere cu 75% față de primele trei luni din 2015.

Potrivit companiei, excluzând costurile legate de preluarea Alcatel-Lucent și alte cheltuieli extraordinare, Nokia a obținut un profit net de 139 milioane de euro.

Luna trecută, Nokia a anunțat că va desființa mii de locuri de muncă la nivel global, inclusiv aproape 20% din posturile din țara de origine, ca parte a unui plan de reducere a costurilor cu 1 milliard de dolari până în 2018.

Restructurările au loc în contextul în care, la începutul anului, Nokia a preluat, în urma unei tranzacții cu acțiuni, controlul producătorului francez de echipamente pentru telecomunicații Alcatel-Lucent, pentru 15,6 miliarde de euro. Prin preluarea companiei franceze, Nokia intenționează să își îmbunătățească poziția pe piața echipamentelor destinate companiilor de telecomunicații, unde concurează cu Ericsson și Huawei.

 Acțiunile Apple au scăzut cu 11% săptămâna aceasta, cel mai mare declin din 2013 CITEȘTE ȘI Acțiunile Apple au scăzut cu 11% săptămâna aceasta, cel mai mare declin din 2013

Tranzacția este cea mai mare din istoria companiei finlandeze, care a fost fondată acum 150 de ani.

Numărul total al concedierilor la nivel global nu a fost anunțat, dar reprezentanții companiei au afirmat că vor renunța la aproximativ 1.300 de locuri de muncă în Finlanda, 1.400 în Germania și 400 în Franța. În prezent, Nokia are peste 100.000 de angajați la nivel global, dintre care circa 6.800 în Finlanda.

Pe lângă tranzacția de la începutul anului, Nokia a anunțat, în luna decembrie, că a finalizat vânzarea diviziei de hărți digitale Here către BMW, Audi și Mercedes, pentru aproximativ 2,5 miliarde de euro, aceasta fiind ultima etapă a procesului de transformare a companiei finlandeze într-un furnizor de echipamente de telecomunicații.

În 2014, Nokia a vândut divizia de telefonie mobilă către gigantul american Microsoft.

viewscnt
Afla mai multe despre
nokia
alcatel
pierdere
concedieri
rezultat
profit
telecom