Cum se ascund mai nou atacatorii pe computer: minatul de monedă virtuală este oprit când victimele folosesc intens dispozitivul

Cum se ascund mai nou atacatorii pe computer: minatul de monedă virtuală este oprit când victimele folosesc intens dispozitivul
scris 17 sep 2019

Specialiștii în securitate informatică au descoperit noi tactici prin care atacatorii ascund de victime „minerii” de monedă virtuală din computere, ca să rămână cât mai mult timp nedepistați.

Astfel, în timp ce utilizatorii vizionează filme de înaltă rezoluție, editează fotografii sau videoclipuri sau se joacă, aplicațiile de minat monedă virtuală își opresc activitatea, urmând să o reia când computerul nu e folosit la fel de intens.

Aplicațiile de minat monedă virtuală sunt mai ușor de monetizat de către atacator și folosesc puterea de procesare a dispozitivului victimei pentru a genera bani, iar atacatorul raportează câștiguri la doar câteva minute după ce utilizatorul este infectat sau accesează un site contaminat. Până acum, victimele resimțeau doar folosirea îngreunată a dispozitivului, însă în ultima vreme tot mai multe victime depistau tocmai astfel infectarea cu asemenea aplicații, arată experții Bitdefender.

O dispariție veche de câteva zeci de ani a fost rezolvată cu Google Earth CITEȘTE ȘI O dispariție veche de câteva zeci de ani a fost rezolvată cu Google Earth

Atacatorii caută constant să găsească noi metode prin care să se folosească de resursele victimelor întrucât generarea de monedă virtuală e tot mai complexă și cere din ce în ce mai multă putere de procesare, ceea ce urcă semnificativ costurile cu energia electrică. Așadar, pe fondul costului hardware-ului și al curentului necesar alimentării, găzduirea propriilor infrastructuri pentru a genera bani este mai puțin rentabilă decât infectarea victimelor.

Ca să ajungă pe computere sau pe servere cu putere de procesare mare, atacatorii exploatează inclusiv vulnerabilități majore – precum celebrul EternalBlue folosit de Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite ale Americii în misiuni de spionaj.

Recomandările specialiștilor pentru a evita infectarea cu mineri de monedă virtuală:

• Actualizați constant sistemul de operare și programele de pe dispozitive.
• Folosiți o soluție de securitate performantă.
• Evitați aplicațiile gratuite descărcate de pe site-uri de torenți și citiți cu atenție termenii și condițiile de utilizare.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
minatul de monedă virtuală
bitdefender