Curtea Supremă a Statelor Unite dă undă verde unui proces antitrust împotriva Apple

Curtea Supremă a Statelor Unite dă undă verde unui proces antitrust împotriva Apple
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 14 mai 2019

Apple a pierdut apelul la Curtea Supremă a Statelor Unite împotriva începerii unui proces în care este acuzată de monopol în cazul magazinului său de aplicații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce un grup format din mai mulți utilizatori au obținut în instanță dreptul de a da Apple în judecată pentru presupusul monopol în care se află App Store, compania americană a făcut apel la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Curtea Supremă a decis cu 5 voturi la 4 că procesul poate continua, iar acuzatorii pot intenta proces împotriva Apple.

Instanța supremă specifică faptul că decizia nu indică vinovăția sau nevinovăția Apple, ci dă doar undă verde unui proces care să stabilească acest lucru.

FOTO Apple a început să producă chipset-urile viitoarelor modele de iPhone CITEȘTE ȘI FOTO Apple a început să producă chipset-urile viitoarelor modele de iPhone

Apple este acuzată că abuzează de poziția de monopol pentru a crește prețul aplicațiilor de iPhone și iPad. În discuție este procentul de 30% pe care Apple îl percepe pentru toate vânzările realizate prin App Store.

Grupul de utilizatori organizați legal acuză Apple că îi obligă să plătească mai mult pentru aplicații și jocuri, profitând de poziția dominantă. Aceștia susțin că prețurile ar fi fost mai mici dacă aplicațiile ar fi fost disponibile din mai multe surse.

Apple, de cealaltă parte, a susținut că dezvoltatorii sunt cei care stabilesc prețurile și că aplicațiile sunt cumpărate direct la aceștia. În cazul apelului la Curtea Supremă, avocații Apple au susținut că un astfel de proces ar putea fi intentat de către dezvoltatori, nu utilizatorii finali.

La puțin timp după anunțarea deciziei Curții Supreme, acțiunile Apple au scăzut cu 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
apple
proces
monopol
app store