Decizie: Google trebuie să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii dovedesc că sunt inexacte

Decizie: Google trebuie să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii dovedesc că sunt inexacte
scris 9 dec 2022

Google, divizie a grupului Alphabet, trebuie să elimine datele din rezultatele căutării online dacă utilizatorii pot dovedi că sunt inexacte, a declarat instanța supremă europeană, transmite Reuters.

Susținătorii libertății de exprimare și susținătorii drepturilor la confidențialitate s-au confruntat în ultimii ani cu privire la ”dreptul de a fi uitați” online al oamenilor, ceea ce înseamnă că ar trebui să poată elimina urmele digitale de pe internet, scrie News.ro.

Un startup fondat de doi români în SUA a primit o finanțare de 2 milioane dolari CITEȘTE ȘI Un startup fondat de doi români în SUA a primit o finanțare de 2 milioane dolari

Cauza în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a vizat doi directori dintr-un grup de societăți de investiții care au cerut Google să elimine rezultatele căutării care leagă numele lor de anumite articole care criticau modelul de investiții al grupului.

De asemenea, au vrut ca Google să elimine fotografiile în miniatură ale acestora din rezultatele căutării.

Google a respins cererile, spunând că nu știe dacă informațiile din articole sunt corecte sau nu.

Ulterior, o instanță germană a solicitat consiliere de la CJUE cu privire la echilibrul dintre dreptul de a fi uitat și dreptul la libertatea de exprimare și informare.

”Operatorul unui motor de căutare trebuie să scoată informațiile găsite din conținutul referit în cazul în care persoana care o solicită dovedește că aceste informații sunt vădit inexacte”, a spus Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Pentru a evita o povară excesivă pentru utilizatori, judecătorii au spus că astfel de dovezi nu trebuie să provină dintr-o decizie judiciară împotriva editorilor de site-uri web și că utilizatorii trebuie doar să furnizeze dovezi care le pot fi solicitate în mod rezonabil.

Google a spus că linkurile și miniaturile în cauză nu mai erau disponibile prin căutarea pe web și căutarea de imagini și că conținutul a fost offline de mult timp.

”Din 2014, am muncit din greu pentru a implementa dreptul de a fi uitat în Europa și pentru a găsi un echilibru sensibil între drepturile oamenilor de acces la informații și confidențialitate”, a spus un purtător de cuvânt.

Aceeași instanță a consacrat, în 2014, dreptul de a fi uitat, spunând că oamenii ar putea cere motoarelor de căutare precum Google să elimine informațiile inadecvate sau irelevante din rezultatele web care apar sub căutările pentru numele lor.

Hotărârea a precedat regulile de referință ale UE privind confidențialitatea care au intrat în vigoare în 2018 și precizează că dreptul de a fi uitat este exclus în cazul în care prelucrarea datelor cu caracter personal este necesară pentru exercitarea dreptului la informare.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
cautare