Directoratul Național de Securitate Cibernetică anunță ”o creștere notabilă” a tentativelor de fraudă. Atacatorii se folosesc de imaginea unor persoane cunoscute sau a unor instituții de presă

Directoratul Național de Securitate Cibernetică anunță ”o creștere notabilă” a tentativelor de fraudă. Atacatorii se folosesc de imaginea unor persoane cunoscute sau a unor instituții de presă
scris 28 sep 2023

Directoratul Național de Securitate Cibernetică anunță că a observat ”o creștere notabilă” a tentativelor de fraudă, care se propagă prin intermediul unor articole sponsorizate de diverse conturi din cadrul rețelelor sociale. Este folosită imaginea unor persoane cunoscute sau a unor instituții de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În ultimele zile, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a observat o creștere notabilă a tentativelor de fraudă (phishing), care se propagă prin intermediul unor articole sponsorizate de diverse conturi din cadrul rețelelor sociale”, a transmis DNSC.

VIDEO Meta a prezentat casca Quest 3 CITEȘTE ȘI VIDEO Meta a prezentat casca Quest 3

Specialiștii precizează că infractorii cibernetici folosesc identitatea vizuală a mai multor persoane publice și organizații de presă ”pentru a păcăli utilizatorii să acceseze link-uri frauduloase, cu scopul de a colecta date personale, date de autentificare sau date financiare de la potențialele victime”, scrie News.ro.

Specialiștii au transmis și o serie de recomandări:

  • Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
  • Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire
  • Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  • Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea ”Alerte Investitori – Informări” și secțiunea ”Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

”În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online. Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro sau 1911)”, a mai transmis DNSC.

Specialiștii recomandă și folosirea unor soluții de securitate pe dispozitive, dar și actualizarea frecventă a programelor și aplicațiilor folosite.

”Puneți în aplicare autentificarea multi-factor pentru conturile folosite, iar acolo unde nu este posibil, folosiți parole unice, puternice și complexe”, recomandă DNSC.

viewscnt
Afla mai multe despre
directoratul național de securitate cibernetică
frauda
hackeri