VIDEO Oamenii de știință au creat prima cornee artificială

VIDEO Oamenii de știință au creat prima cornee artificială
scris 31 mai 2018

Milioane de oameni care au orbit din cauza infectării corneei ar putea vedea din nou cu ajutorul corneei artificiale create de oamenii de știință prin printare 3D.

Cercetătorii de la Universitatea din Newcastle au demonstrat o tehnică prin care corneea umană poate fi creată la o imprimantă 3D, tehnică care ar putea veni în ajutorul celor aflați pe listele de așteptare pentru transplant.

Combinând celule stem de cornee cu colagen și alignat (un tip de zahăr folosit în medicină pentru regenerarea țesutului uman), a fost obținută o bio-cerneală pe baza căreia corneea umană este creată într-un proces care durează doar 10 minute.

Pentru a ști ce formă trebuie să ia corneea printată, cercetătorii au avut nevoie mai întâi să creeze un tipar pe care l-au folosit pentru printare. Tiparul corneei a fost creat prin scanarea cu o cameră specială a ochiului unui voluntar.

Asistentul digital Alexa a înregistrat și expediat o convorbire privată CITEȘTE ȘI Asistentul digital Alexa a înregistrat și expediat o convorbire privată

Noua procedură nu elimină complet nevoia donațiilor de cornee, care sunt necesare în continuare pentru colectarea celulelor stem. Însă, în loc ca o cornee să fie înlocuită cu alta, pe baza unei cornee donate pot fi creat 50 de cornee artificiale, folosind această tehnică.

Corneea ajută ochiul să focalizeze și-l protejează împotriva prafului și bacteriilor. Fiind stratul cel mai expus al ochiului uman, corneea este și foarte vulnerabilă, putând fi rănită ușor.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 5 milioane de oameni din întreaga lume sunt orbi, ca urmare a infectării corneei. Singura soluție pentru ca aceștia să poată vedea din nou, este transplantul de cornee.

Până ca printarea corneei să devină un procedeu oficial vor mai trece, însă, câțiva ani, timp în care se vor realiza numeroase teste, inclusiv pe animale.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
cornee
medicina
printare 3d