Facebook va fi judecată într-un proces colectiv în SUA pentru că ar fi colectat și stocat ilegal datele biometrice a milioane de utilizatori

Facebook va fi judecată într-un proces colectiv în SUA pentru că ar fi colectat și stocat ilegal datele biometrice a milioane de utilizatori
scris 9 aug 2019

O curte federală de apel din San Francisco a respins joi solicitarea Facebook de a nu admite un proces colectiv în care compania este acuzată că a adunat și stocat ilegal datele biometrice a milioane de utilizatori, fără consimțământul acestora, transmite Reuters.

Decizia luată cu 3 la zero de o curte de apel din San Francisco expune Facebook la posibile despăgubiri în valoare de miliarde de dolari către utilizatorii din Illinois, care au intentat procesul, scrie News.ro.

Compania de media socială este criticată de parlamentari și autorități de reglementare din cauza practicilor privind viața privată. Luna trecută, Facebook a acceptat să plătească o amendă record de 5 miliarde de dolari pentru a închide o investigație a Comisiei Federale pentru Comerț referitoare la confidențialitatea datelor.

VIDEO Cel mai nou laptop Samsung promite 23 de ore de autonomie CITEȘTE ȘI VIDEO Cel mai nou laptop Samsung promite 23 de ore de autonomie

”Aceste date biometrice sunt atât de sensibile încât, dacă sunt compromise, nu există întoarcere. Nu este ca în cazul cardului de asigurări sociale sau cardul de credit, la care poți schimba numărul. Nu îți poți schimba fața”, a spus Shawn Williams, avocat al reclamanților în procesul colectiv.

Facebook nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Procesul a început în 2015, când utilizatorii din Illinois au acuzat Facebook de încălcarea o lege referitoare la confidenșialitatea informațiilor biometrice, prin utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială pentru a colecta date biometrice.

Facebook ar fi realizat acest lucru prin intermediul funcției de sugestii tag, care a permis utilizatorilor să își recunoască prietenii de pe Facebook din fotografiile încărcate anterior.

Judecătoarea Sandra Ikuta a spus că utilizatorii din Illinois pot să dea în judecată în grup compania, respingând argumentul că acuzațiile lor sunt unice și necesită procese individuale.

Infractorii au găsit noi metode pentru a distribui e-mail-uri spam și de phishing CITEȘTE ȘI Infractorii au găsit noi metode pentru a distribui e-mail-uri spam și de phishing

Curtea de apel a returnat cazul judecătorului districtual James Donato din San Francisco, care a certificat un proces colectiv în aprilie 2018, cu excepția cazului în care apelul Facebook ar avea succes.

Legea din Illinois referitoare la confidențialitatea datelor biometrice prevede despăgubiri de 1.000 de dolari pentru fiecare încălcare din neglijență și de 5.000 de dolari pentru fiecare încălcare intenționată sau din imprudență.

Williams, partener la Robbins Geller Rudman & Dowd, a spus că procesul ar putea include 7 milioane de utilizatori ai Facebook.

Investigația FTC a fost declanșată în urma descoperirii că Facebook a permis firmei britanice de consultanță Cambridge Analytica să obțină informațiile personale ale utilizatorilor. Penalizarea de 5 miliarde de dolari aplicată Facebook trebuie aprobată de Departamentul de Justiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
date biometrice