Firmele de telefonie, mai reclamate decât băncile la Protecția Consumatorilor de către clienții nemulțumiți

Firmele de telefonie, mai reclamate decât băncile la Protecția Consumatorilor de către clienții nemulțumiți
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2016

Firmele de telefonie au fost, anul trecut, cele mai reclamate la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), cu peste 9.200 de plângeri depuse, în timp ce băncile s-au situat ăe locul al doilea după numărul nemulțumirilor, arată datele transmise de către ANPC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În total, pentru firmele de telefonie mobilă și pentru bănci se primesc circa 60% din totalul de 60.000 de plângeri primite anual de ANPC, spun reprezentanții autorității care se ocupă cu protejarea consumatorilor, informează News.ro

”De regulă, cam 30-40% dintre plângeri sunt întemeiate, restul nu. La bănci și companiile de telecomunicații numărul plângerilor întemeiate primit anual este de 12.000-13.000”, a declarat directorul general al Direcției de Control și Supraveghere Piață din ANPC, Paul Anghel.

În cazul firmelor de telefonie mobilă, clienții au depus anul trecut 9.205 de reclamații,  în timp ce numărul reclamaților depuse de clienții nemulțumiți ai băncilor a fost de 7.274.

Datele transmise arată că firma de telefonie mobilă cu cele mai multe plângeri este Vodafone, cu 3.025 de reclamații raportate la 9,1 milioane de clienți. În principal, plângerile sunt legate de nerespectarea minutelor alocate conform abonamentului, modificare beneficiilor incluse în abonament și nerespectarea clauzelor contractuale privind rezilierea contractului.

Pe locul al doilea se situează Orange, cu 2.476 de reclamații înregistrate la ANPC, numărul clienților fiind,, la sfârșitul anului trecut, de aproape 10,2 milioane. Acestea sunt legate de înlocuirea telefonului defect după termenul legal de 15 zile, de lipsa afișării prețurilor pentru produse, lipsa afișării denumirii vânzătorului și a adresei poștale și lipsa eliberării certificatului de garanție.

Biriș, Finanțe: Nivelul de încredere dintre contribuabil și ANAF nu a fost demult atât de jos CITEȘTE ȘI Biriș, Finanțe: Nivelul de încredere dintre contribuabil și ANAF nu a fost demult atât de jos

Telekom România este pe locul trei atât din punct de vedere al reclamațiilor, cât și al numărului de clienți. Compania are aproape 5,8 milioane clienți, iar numărul reclamațiilor, potrivit ANPC,  a fost anul trecut de 2.174. Consumatorii se plâng, printre altele, de nerespectarea termenului de livrare, a termenului de rambursare a contravalorii produsului și a condițiilor prescrise și declarate din contracte.

Digi Mobil, care are aproape 2 milioane de clienți, are 1.530 de plângeri înregistrate la Protecția Consumatorilor în 2015. Nemulțumirile clienților care au făcut reclamații sunt legate, în special, de nerespectarea termenului de portare a numărului de telefon dintr-o rețea în alta și de informații incomplete oferite consumatorilor privind serviciul nelimitat.

Numărul total al reclamațiilor a scăzut constant în ultimii ani, evoluție pusă de ANPC pe îmbunătățirea mediului de afaceri, care are ca efect o atenție sporită a companiilor la clauzele din contracte. ”În ultimii trei-patru ani, numărul reclamațiilor scade constant cu câteva sute pe an, până la 1.000”, a afirmat Anghel.

Clienții nemulțumiți de firmele de telefonie mobilă pot depune plângeri și la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Autoritatea a anunțat, recent, că a primit, în 2015, peste 2.000 de reclamații de la utilizatorii de comunicații din România, cu 19% mai mult față de anul 2014. Aproape jumătate dintre reclamații au vizat serviciile de telefonie mobilă, a precizat ANCOM.

În cazul băncilor,  ANPC a primit 7.274 de plângeri de la clienți anul trecut . Consumatorii s-au arătat cel mai deranjați de clauzele abuzive din contractele de credit, referitoare la majorarea marjei din componența dobânzii, la modul de calcul al dobânzii și la comisioanele de administrare sau de risc. În prezent, ANPC are pe rolul instanțelor de judecată 43 de dosare având ca obiect constatarea posibilelor clauzelor abuzive.

”Au fost probleme și pe zona de risc valutar. Astfel, consumatorii nu au fost informați la momentul semnării de riscurile ce pot apărea ca urmare a creșterii francului elvețian,  regăsindu-se în imposibilitatea plății ratelor la timp”, a mai spus Anghel.

În cele mai multe cazuri, consumatorii solicită analizarea clauzelor și returnarea sumelor încasate abuziv și a dobînzilor penalizatoare nejustificat de mari. Unele plângeri au legătură și cu faptul că sunt hărțuiți telefonic de catre firmele de recuperare creanțe în cazul în care întârzie la plata ratelor sau nu primesc răspuns la reclamațiile făcute la bancă.

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
paul anghel
telekom
vodafone
orange
digi mobil