Google a depistat peste 700.000 de aplicații malițioase pentru Android în 2017

Google a depistat peste 700.000 de aplicații malițioase pentru Android în 2017
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 31 ian 2018

Google a anunțat că a reușit să identifice și să elimine peste 700.000 de aplicații malițioase anul trecut din magazinul oficial Google Play Store.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

700.000 de aplicații care încercau, într-un fel sau altul, să infecteze telefoanele sau să intre în posesia datelor personale ale utilizatorilor au fost eliminate din Play Store în 2017. Cu 70% mai mult decât cu un an în urmă.

Cei de la Google se laudă chiar că 99% din cele 700.000 de aplicații au fost șterse înainte ca acestea să fie instalate de utilizatori, ceea ce, din punctul de vedere al companiei americane constituie un mare succes.

Instagram permite brandurilor să programeze postările, dar nu direct din cadrul aplicației CITEȘTE ȘI Instagram permite brandurilor să programeze postările, dar nu direct din cadrul aplicației

Cele mai multe aplicații malițioase eliminate, aproximativ 250.000, fac parte din așa-numita categorie Copycats – aplicații care copiază produse foarte populare pentru a păcăli utilizatorii să permită accesul la datele personale.

Însă, ca utilizator al unui smartphone cu Android, să știi că 700.000 de aplicații încearcă în decursul unui an să îți infecteze telefonul și să-ți fure datele personale, cumva nu creează sentimentul de siguranță pe care Google mizează.

Google se bazează foarte mult pe tehnici și modele de învățare mecanică pentru depistarea aplicațiilor malițioase, folosind un număr mic de oameni pentru supravegherea proceselor de acceptare și monitorizare a aplicațiilor.

Spre comparație, Apple, deși își încetinește propriile telefoane, nu are probleme din acest punct de vedere, bazându-se pe o vastă echipă editorială care se ghidează după un set foarte strict de reguli.

Guvernul american investighează Apple pentru încetinirea intenționată a iPhone-urilor CITEȘTE ȘI Guvernul american investighează Apple pentru încetinirea intenționată a iPhone-urilor

Sub egida Google Play Protect, Google a grupat toate măsurile de securitate de la monitorizarea aplicațiilor din magazin, la scanare automată și manuală a aplicațiilor instalate pe telefoanele cu Android.

Cu toate măsurile de securitate și exercițiile de imagine, Google nu reușește să-și țină sub control propriul ecosistem sau să lase măcar impresia că Android este o platformă sigură.

Unul din numeroasele incidente de anul trecut a costat în câteva zeci de aplicații de Android care foloseau dispozitivele pe care erau instalate pentru a susține atacuri DDoS. Nu mai târziu de luna aceasta, au fost eliminate din Play Store alte câteva zeci de jocuri pentru copii care afișau reclame pornografice.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
android