Peste 45.000 de gadgeturi smart sunt controlate de la distanță de infractorii cibernetici cu amenințarea Hide ‘N Seek

Peste 45.000 de gadgeturi smart sunt controlate de la distanță de infractorii cibernetici cu amenințarea Hide ‘N Seek
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2018

O rețea compusă din peste 45.000 de dispozitive smart din peste 100 de țări din America, Asia și Europa este controlată de la distanță, la ora actuală, de către infractorii cibernetici prin intermediul amenințării Hide 'N Seek (De-a v-ați ascunselea) sau HNS, atrage atenția producătorul român de soluții de securitate informatică Bitdefender.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform experților, HNS este primul botnet capabil de spionaj informatic și sustrage fotografii sau filme personale de la utilizatori prin camerele de filmat IPTV, folosind propriul protocol de comunicare, și nu un centru de comandă unic.

"Botnetul HNS se răspândește similar unei amenințări de tip "vierme" și generează în mod aleatoriu o listă de adrese IP ca să găsească noi ținte. Investigația asupra HNS arată un nivel crescut de complexitate și noutatea furtului de informații din viața privată, ideale pentru șantaj. Rețeaua controlată de atacatori adaugă câteva mii de noi dispozitive pe zi, ajungând până în prezent la peste 45.000 de terminale din peste 100 de țări. Până acum, rețelele imense de dispozitive controlate de răufăcători (botnet), cunoscute de ani buni, erau folosite în general pentru atacuri care să ducă la blocarea anumitor site-uri. Practic, zecile de mii de dispozitivele accesează simultan o pagină de internet și, trimițând un volum imens de trafic, duc la căderea acesteia; ulterior, atacatorii șantajează victima pentru a opri atacul și a permite reluarea activității site-ului", se spune într-un comunicat al producătorului român.

Olanda: Atacuri cibernetice asupra ING, ABN Amro, Rabobank și Agenției Naționale de Administrare Fiscală CITEȘTE ȘI Olanda: Atacuri cibernetice asupra ING, ABN Amro, Rabobank și Agenției Naționale de Administrare Fiscală

Pentru a preîntâmpina un astfel de atac este nevoie de respectarea unor recomandări, cum ar fi:

- Actualizați dispozitivele inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare.
- Asigurați-vă că toate dispozitivele au parole complexe sau că au fost schimbate cele inițiale
- Folosiți un instrument de scanare a gadgeturilor din rețea pentru a le găsi pe cele vulnerabile
- Utilizați o soluție de securitate destinată protecției gadgeturilor smart.

De asemenea, una dintre modalitățile prin care s-ar putea limita extinderea botnetului este ca toate dispozitivele inteligente vulnerabile să primească o actualizare de la producător prin care să remedieze carențele de securitate exploatate de acest atac, precizează sursa citată.

În plus, experții atenționează asupra faptului că dispozitivele inteligente din locuințe au o serie de vulnerabilități comune care pot fi exploatate de către atacatori fără a fi nevoie de cunoștințe informatice avansate, compromițând rețeaua de Internet a utilizatorilor.

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluții revoluționare de protecție împotriva amenințărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bitdefender
virusi
hide ‘n seek