Google avertizează site-urile de știri din Europa că ar putea pierde 45% din traficul organic ca urmare a directivei pentru drepturi de autor

Google avertizează site-urile de știri din Europa că ar putea pierde 45% din traficul organic ca urmare a directivei pentru drepturi de autor
scris 8 feb 2019

Google încearcă să pună presiune pe legiuitorii europeni prin intermediul mediei, căreia îi transmite că “taxa pe link” nu va face altceva decât să-i reducă drastic traficul din motorul de căutare al companiei.

Conform unui “studiu moderat” realizat de gigantul american luna trecută, site-urile europene de știri ar putea pierde aproximativ 45% din traficul pe care îl au acum din Google, dacă propusa legislație privind drepturile de autor va intra în vigoare în forma actuală.

Pentru a simula respectarea directivei, Google a testat o versiune modificată a paginilor de căutare în care rezultatele erau lipsite de imagini și scurtele descrieri de sub link-uri.

Google spune că în cadrul testului utilizatorii au trecut peste aceste rezultate și au preferat alte surse (din afara Uniunii Europene) ale căror rezultate atrăgeau atenția cu ajutorul imaginilor și a descrierilor care le însoțeau.

Facebook oficializează unificarea comunicării între Instagram și Facebook pentru companii CITEȘTE ȘI Facebook oficializează unificarea comunicării între Instagram și Facebook pentru companii

Google este preocupat în special de articolele 11 și 13 din forma actuală a directivei, primul dintre acestea fiind interpretat ca o “taxă pe link”. Articolul 11 prevede ca agregatoarele de știri și motoarele de căutare să plătească site-urilor de știri pentru preluarea descrierilor și a imaginilor.

Despre articolul 13, în care se stabilește că platformele online răspund pentru conținutul postat de utilizatorii lor, Google spune că va duce la blocarea unei mari cantități din conținutul postat de utilizatorii europeni ai serviciilor sale.

Nu este pentru prima oară când Google face “lobby” prin intermediul presei pentru a pune presiune pe legiuitorii europeni. Anterior, Google a sugerat că întreaga presă europeană va dispărea din Google News și va pierde traficul furnizat de acest serviciu, așa cum s-a întâmplat în Spania după adoptarea unei legi similare.

O soartă similară, au sugerat cei de la Google anterior, o vor avea și canalele europene de YouTube care-și vor vedea veniturile micșorate dacă o cantitate mare a conținutului postat va fi blocat din considerente de drepturi de autor.

După ce în urmă cu o lună legislatorii europeni au amânat luarea unei decizii, aceștia sunt așteptați să se întâlnească din nou în zilele următoare pentru stabili forma finală a directivei.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
europa
trafic
stiri