Google deschide un centru pentru cercetarea inteligenței artificiale în Europa

Google deschide un centru pentru cercetarea inteligenței artificiale în Europa
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 17 iun 2016

Google a anunțat că va pune bazele unui centru de cercetare în Elveția, care se va ocupa cu diverse domenii ce au legătură cu inteligența artificială.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Centrul de cercetare va fi organizat în actualul sediu Google din Zurich și va avea ca scop îmbunătățirea infrastructurii folosite pentru învățarea artificială, precum și folosirea acesteia în scopuri practice.

Cercetătorii care vor lucra în centrul din Zurich vor colabora cu specialiștii în lingvistică pentru îmbunătățirea capacității de înțelegere și procesare a limbajului uman de către sistemele de inteligență artificială.

Microsoft cumpără LinkedIn pentru 26 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Microsoft cumpără LinkedIn pentru 26 miliarde de dolari

Conform celor de la Google, noul centru de cercetare se va concentra pe trei domenii principale:

  • Machine Inteligence (procesul de învățare a AI-ului prin stocarea unor cantități enorme de informații)
  • Natural Language Processing & Understanding (procesarea și înțelegerea de către Ai a limbajului natural al oamenilor)
  • Machine Perception (înțelegearea de către AI a diverselor tipuri de conținut precum muzică, video și imagini)

Alegerea Elveției pentru cercetarea în domeniul inteligenței artificiale are sens pentru Google, aici fiind dezvoltate mai multe tehnologii incipiente ale AI-ului. Aici a fost dezvoltată tehnologia Knowledge Graph, cea responsabilă de afișarea în partea dreaptă a paginilor motorului de căutare a informațiilor relevante pentru tipul și subiectul căutărilor.

Tot în Elveția a fost dezvoltat motorul conversațional pe care îl va folosi aplicația de chat Allo, anunțată recent în cadrul evenimentului Google I/O.

Google recunoaște și faptul că a ales Europa deoarece aici sunt cele mai importante centre universitare, ceea ce îi oferă acces la cei mai buni cercetători din toate domeniile.

Centrul de cercetare din Elveția nu este prima investiție a celor de la Google în Europa. Google a investit anul trecut în DFKI (Centrul German de Cercetare a Inteligenței Artificiale), o instituție non-profit unde activează 450 de academicieni și oameni de știință.

Tot Google finanțează cercetările din domeniul inteligenței artificiale ale Universității Oxford din Anglia, iar acum doi ani a cumpărat DeepMind, un startup londonez din același domeniu al inteligenței artificiale, pentru 500 milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
inteligenta artificiala
europa
elvetia
zurich