Google, obligată de justiția din Marea Britanie și Franța să respecte ”dreptul de a fi uitat” al unor persoane

Google, obligată de justiția din Marea Britanie și Franța să respecte ”dreptul de a fi uitat” al unor persoane
scris 14 apr 2018

Eforturile Google de a limita așa-numitul ”drept de a fi uitat” au primit o lovitură din partea unor judecători din Marea Britanie și Franța, care au apreciat că reputația unor oameni de afaceri care a fost afectată de știri vechi are prioritate față de dreptul oamenilor de a fi informați, relatează Bloomberg, preluată de News.ro.

Un judecător din Londra a cerut vineri Google, pentru prima oară, să elimine din rezultatele căutărilor linkurile către articole mai vechi despre condamnarea penală a unui om de afaceri. Decizia a venit după o decizie de luna trecută a unui tribunal francez, legată de un fost director financiar al unei companii, ale cărui perspective de angajare au fost afectate de informațiile despre o amendă primită din cauza încălcării legislației care interzice informațiile confidențiale în tranzacții.

Aceste decizii ale justiției încep să afecteze capacitatea Google de a se apăra în viitoarele procese legate de cât de departe în timp trebuie să șteargă linkurile și vin în contextul unui val de critici la adresa abilității companiilor americane de tehnologie de a proteja viața privată a utilizatorilor. Facebook este implicată într-un scandal legat de transferarea improprie a datelor a zeci de milioane de oameni unei companii de consultanță politică.

VIDEO ANALIZĂ Are dreptul președintelele SUA să ordone lovituri militare externe fără aprobarea legislativului? Ultima declarație de război a Congresului american a vizat România CITEȘTE ȘI VIDEO ANALIZĂ Are dreptul președintelele SUA să ordone lovituri militare externe fără aprobarea legislativului? Ultima declarație de război a Congresului american a vizat România

”Înseamnă și mai multă muncă pentru Google. Vor trebui să dea o atenție și mai mare cererilor de eliminare a unor informații”, a spus Jon Baines, consultant pentru protecția datelor la firam londoneză de avocatură Mishcon de Reya.

În hotărărea judecătorească din Londra, judecătorul Mark Warby a spus că 11 articole referitoare la un om de afaceri trebuie eliminate de Google dn rezultatele căutărilor. Un alt om de afaceri nu a reușit însă să obțină eliminarea linkurilor către articole despre un delict mai grav.

Potrivit unei decizii din 2014 a Curții Europene de Justiție, Google, divizie a grupului Alphabet, trebuie să elimine, la cerere, din rezultatele căutărilor informațiile depășite sau irelevante. Decizia Curții Europene nu a inclus și termeni clari referitori la momentul în care Google trebuie să elimine informațiile, iar hotărârea judecătorului britanic ar putea fi primul caz în care o instanță importantă decide în mod efectiv că o informație despre o faptă penală poate fi eliminată.

Toyota confirmă rechemarea masivă a mașinilor în România: probleme cu airbag-ul CITEȘTE ȘI Toyota confirmă rechemarea masivă a mașinilor în România: probleme cu airbag-ul

Cei doi bărbați, ale căror identități nu pot fi făcute publice din cauza unui ordin judecătoresc, au solicitat ca linkurile către informațiile referitoare la condamnările lor mai vechi să fie șterse. Potrivit legislației britanice privind reabilitatea condamnaților, condamnările respective nu trebuie dezvăluite posibililor angajatori, iar acestea pot fi ignorate.

Omul de afaceri, cunoscut sub numele NT2, a fost încarcerat timp de șase luni, la începutul acestui secol, după ce a permis unei firme de investigații să acceseze computerele și să urmărească telefoanele companiei sale, pentru a afla cine desfșoară activități ostile acesteia.

”Fapta sa din trecut nu are relevanță. Nu trebuie ca cineva să fie avertizat”, a scris judecătorul în decizia sa.  Judecătorul a luat în considerare comportamentul actual al omului de afaceri.

SANITAS: Soluții tranzitorii pentru angajații din sănătate - stimulente lunare în limita a două salarii minime brute și rediscutarea Legii salarizării CITEȘTE ȘI SANITAS: Soluții tranzitorii pentru angajații din sănătate - stimulente lunare în limita a două salarii minime brute și rediscutarea Legii salarizării

Tribunalele din Europa ar putea interpreta dreptul de a fi uitat în moduri diferite. În Franța, judecătorii au spus luna trecută că Google trebuie să reducă vizibilitatea articolelor despre un fost director financiar al unei companii franceze care a fost amendat cu 200.000 de euro pentru încălcarea legislației referitoare la folosirea de informații confidențiale în tranzacții.

Judecătorii au spus că dreptul de a fi uitat trebuie să prevaleze după analizarea mai multor factori, între care impactul asupra activității profesionale și a vieții de familie.

Judecătorii au constat că persoana respectivă, tată a patru copii, nu a obținut un beneficiu financiar ca urmare a încălcării legii și că riscă să își piardă slujba, dacă articolele care fac referire la numele său nu sunt eliminate din rezultatele căutărilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
facebook
dreptul de a fi uitat
cambridge analytica