Scandalul Cambridge Analytica: Cercetătorul Aleksandr Kogan a colectat mesajele personale ale utilizatorilor Facebook

Scandalul Cambridge Analytica: Cercetătorul Aleksandr Kogan a colectat mesajele personale ale utilizatorilor Facebook
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2018

Cercetătorul Aleksandr Kogan a colectat mesajele personale trimise și primite de utilizatorii Facebook care au instalat aplicația „This Is Your Digital Life”, cea care a transmis informațiile personale a peste 87 de milioane de utilizatori Facebook către firma de consultanță Cambridge Analytica. Informația apare după ce Facebook a recunoscut că „este posibil” să fi transmis mesajele personale ale unor utilizatori către Cambridge Analytica fără permisiunea lor, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Facebook a recunoscut transferul de date în cadrul avertizărilor sale către utilizatorii care au instalat aplicația, scrie News.ro.

Compania le-a transmis utilizatorilor că „un număr mic de persoane dintre cele care au instalat aplicația This Is Your Digital Life au permis accesul la profilul personal, postări și mesaje”.

Comunicatul pare să confirme informațiile denunțătorului Cambridge Analytica, Christopher Wylie, care a declarat că a văzut un tabel redactat de Kogan care includea mesaje private. Nu se știe deocamdată dacă mesajele au fost folosite pentru a se construi reclame orientate.

Fondul de investiții GapMinder a stabilit lista celor 14 start-up-uri locale care vor primi fiecare până la 100.000 euro. Firmele vor trebui să cedeze din acțiuni CITEȘTE ȘI Fondul de investiții GapMinder a stabilit lista celor 14 start-up-uri locale care vor primi fiecare până la 100.000 euro. Firmele vor trebui să cedeze din acțiuni

Kogan a refuzat să comenteze informațiile, făcând referire la un interviu acordat New York Times în care el preciza că aplicația a colectat informații „de la două mii de persoane” și că datele erau „sensibile așa că am încercat să avem grijă privind cine ar putea avea acces la ele”.

Kogan a declarat pentru New York Times că el a obținut mesaje doar de la persoanele care au instalat aplicația, nu și de la cei din lista lor de prieteni și că nicio informație nu a fost distribuită către Cambridge Analytica.

Posibilitatea ca Facebook să fi transmis mesajele private ale utilizatorilor către Cambridge Analytica a fost pentru prima oară discutată de Jonathan Albright, un profesor de la Centrul Tow pentru Jurnalism Digital. Pe 21 martie el a susținut că aplicațiile precum cea dezvoltată de Kogan ar putea cere acces și la mesajele private prin interfața de programare a aplicațiilor (API). Albright a afirmat atunci că Facebook ar trebui să le comunice oamenilor dacă un asemenea acces a fost permis.

Aleksandr Kogan este un profesor universitar și cel care a dezvoltat aplicația This Is Your Digital Life, care a transmis apoi datele colectate de la peste 87 de milioane de utilizatori ai Facebook către firma de consultanță politică Cambridge Analytica.

viewscnt
Afla mai multe despre
cambridge analytica
aleksandr kogan
facebook