Google vrea să ceară bani pentru aplicațiile și serviciile sale de la producătorii care vând smartphone-uri în Europa

Google vrea să ceară bani pentru aplicațiile și serviciile sale de la producătorii care vând smartphone-uri în Europa
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 17 oct 2018

Ca urmare a hotărârii Comisiei Europene care a pedepsit Google pentru încălcarea legislației antitrust, compania americană a luat o decizie care ar putea duce la scumpirea suplimentară a telefoanelor cu Android comercializate în Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Google spune că, deși Android rămâne un sistem de operare deschis și gratuit, pentru telefoanele comercializate în Europa producătorii vor trebui să plătească dacă vor să includă serviciile și aplicațiile companiei.

Aplicațiile Google și Chrome, care au fost subiectul amenzii de 5 miliarde de dolari primită de compania americană pentru includerea forțată a acestora în Android, vor fi licențiate separat de restul aplicațiilor și produselor Google.

Astfel, strict pentru Europa, producătorii vor putea opta pentru unul, ambele sau niciunul din următoarele pachete:

  • Pachetul format din aplicațiile Google și Chrome, disponibil contracost;
  • Pachetul format din licența de acces la magazinul de aplicații Google Play și restul aplicațiilor Google, disponibil, de asemenea, contracost.

Practic, producătorii vor avea trei opțiuni viabile: să includă toate produsele și serviciile Google, să aleagă doar pachetul care oferă acces la magazinul de aplicații și restul aplicațiilor Google sau să nu opteze pentru niciunul din cele două pachete.

VIDEO&FOTO Huawei lansează smartphone-urile Mate 20 și Mate 20 Pro, cu trei camere foto și senzor de amprente integrat în ecran CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Huawei lansează smartphone-urile Mate 20 și Mate 20 Pro, cu trei camere foto și senzor de amprente integrat în ecran

Plata pentru aplicațiile și serviciile Google se va reflecta în final în prețul de vânzare, telefoanele cu Android vândute în Europa urmând să fie mai scumpe decât în restul lumii.

Decizia celor de la Google, care arată cumva ca un șantaj și încearcă să transmită utilizatorilor că Uniunea Europeană este vinovată dacă telefoanele se vor scumpi, ar putea avea, totuși, efecte pozitive pentru unii producători.

Marii producători, precum Samsung sau Huawei, care au propriile magazine de aplicații, ar putea profita de oportunitate și vinde două versiuni ale aceluiași telefon: una cu acces la Play Store (de unde vor putea fi descărcate Chrome și Google Search) și una fără.

În cel de-al doilea caz, utilizatorii nu vor avea acces la aplicațiile Google dar telefonul va fi mai ieftin, iar producătorul va obține venituri suplimentare prin vânzarea aplicațiilor din propriul magazin.

Google nu a anunțat cât vor costa licențele pe care vor trebui să le plătească producătorii de smartphone-uri, compania americană sperând totuși într-un rezultat pozitiv al apelului făcut la decizia Comisiei Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
europa
smartphone
android