Hackeri care ar fi lucrat pentru Rusia au spionat emailuri ale Trezoreriei SUA

Hackeri care ar fi lucrat pentru Rusia au spionat emailuri ale Trezoreriei SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 dec 2020

Hackeri care ar fi lucrat pentru Rusia au monitorizat traficul intern al emailurilor în cadrul Trezoreriei Statelor Unite și al unei agenții care decide politica în domeniul telecomunicațiilor și al internetului, potrivit unor persoane apropiate situației, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Trei dintre persoanele familiare cu ancheta au declarat că în prezent se crede că Rusia se află în spatele atacului. Două dintre persoane au declarat că intruziunile sunt legate de o campanie amplă care a implicat, de asemenea, atacul dezvăluit recent împotriva FireEye, o companie majoră de securitate cibernetică din SUA cu contracte guvernamentale și comerciale, scrie News.ro.

Concurență fiscală. Oracle își mută sediul din California în Texas CITEȘTE ȘI Concurență fiscală. Oracle își mută sediul din California în Texas

"Guvernul Statelor Unite cunoaște aceste informații și luăm toate măsurile necesare pentru a identifica și a remedia eventualele probleme legate de această situație", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Ullyot.

În cadrul comunității pentru informații există îngrijorarea că hackerii care au avut ca țintă Trezoreria și Administrația Națională pentru Informații și Telecomunicații (NTIA) au folosit un instrument similar pentru a accesa sistemele informatice ale altor agenții guvernamentale, au spus trei persoane apropiate situației. Persoanele nu au spus despre ce agenții este vorba.

Atacul cibernetic este atât de grav încât a condus, sîmbătă, la o reuniune a Consiliului Național de Securitate la Casa Albă, a spus una dintre persoanele familiare cu această chestiune.

Intruziunea reprezintă o problemă majoră pentru noua administrație a președintelui ales Joe Biden, în timp ce oficialii investighează ce informații au fost furate și încearcă să afle pentru ce vor fi folosite.

Nu este neobișnuit ca investigațiile cibernetice la scară largă să dureze luni sau ani de zile până la finalizare.

”Aceasta este o poveste mult mai mare decât o singură agenție”, a spus una dintre persoanele familiare cu problema. Aceasta este o campanie uriașă de spionaj cibernetic care vizează guvernul SUA și interesele sale”.

Hackerii au pătruns în software-ul de birou al NTIA, Microsoft Office 365. E-mailurile personalului agenției au fost monitorizate de hackeri de luni de zile, au spus surse.

Un purtător de cuvânt al Microsoft nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Hackerii sunt ”extrem de sofisticați” și au reușit să păcălească controalele de autentificare ale platformei Microsoft, potrivit unei persoane familiare cu incidentul, care a vorbit cu condiția anonimatului, deoarece nu avea permisiunea să vorbească cu presa.

”Acesta este un stat național”, a spus o altă persoană informată cu privire la această chestiune.

”Pur și simplu încă nu știm care.”

”FBI și Agenția de Securitate Națională a SUA nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Există unele indicii că atacul împtirva emailurilor de la NTIA datează din această vară, deși a fost descoperit abia recent, potrivit unui înalt oficial din SUA.

NTIA se numără între agențiile implicate în efortul administrației Trump de a interzice aplicațiile chinezești de socializare Tiktok și WeChat. Administrația Trump a declarat că astfel de aplicații reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Companiile chineze afectate resping acuzația.

viewscnt
Afla mai multe despre
hackeri
rusia
trezorerie sua