Huawei plănuiește o revenire în industria smartphone-urilor 5G până la sfârșitul anului

Huawei plănuiește o revenire în industria smartphone-urilor 5G până la sfârșitul anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iul 2023

Huawei Technologies plănuiește o revenire în industria smartphone-urilor 5G până la sfârșitul acestui an, potrivit unor firme de cercetare, semnalând o revenire după ce interzicerea din SUA a vânzărilor de echipamente către compania chineză i-a decimat afacerea cu electronice de larg consum, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Huawei ar trebui să poată achiziționa cipuri 5G pe plan intern, folosindu-se de propriile progrese în instrumentele de proiectare a semiconductorilor, împreună cu fabricarea de cipuri de către Semiconductor Manufacturing International Co (SMIC), au declarat trei firme de cercetare tehnologică terțe, care acoperă sectorul smartphone-urilor din China, scrie News.ro.

Instagram și Messenger lansează avatarurile animate pentru apelurile video CITEȘTE ȘI Instagram și Messenger lansează avatarurile animate pentru apelurile video

Firmele, citând surse din industrie, inclusiv furnizori ai Huawei, au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza acordurilor de confidențialitate cu clienții.

Huawei a refuzat să comenteze. SMIC nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

O revenire pe piața telefoanelor 5G ar marca o victorie pentru compania care timp de aproape trei ani a declarat că se află în modul ”supraviețuire”.

Veniturile din afacerile cu produse de consum ale Huawei au atins vârful de 483 de miliarde de yuani (67 de miliarde de dolari) în 2020, înainte de a scădea cu aproape 50% un an mai târziu.

Gigantul tehnologic din Shenzhen a concurat o perioadă cu Apple și Samsung, pentru a fi cel mai mare producător de telefoane din lume, până când rundele de restricții din SUA, începând din 2019, i-au redus accesul la instrumentele de fabricare a cipurilor, esențiale pentru producerea celor mai avansate modele ale sale.

Threads va oferi o funcție de editare și altele îmbunătățiri în curând CITEȘTE ȘI Threads va oferi o funcție de editare și altele îmbunătățiri în curând

Guvernele SUA și cele europene au etichetat Huawei drept un risc de securitate, acuzație pe care compania o neagă.

De atunci, Huawei a vândut doar loturi limitate de modele 5G, folosind cipuri stocate.

Blocat să vândă telefoane 4G de ultimă generație, Huawei a coborât anul trecut în majoritatea clasamentelor din lume, când vânzările au atins un punct scăzut, deși a crescut la o cotă de piață de 10% în China, în primul trimestru, potrivit companiei de consultanță Canalys.

PREVIZIUNI 5G

Una dintre firmele de cercetare a declarat că se așteaptă ca Huawei să folosească procesul de producție N+1 al SMIC, deși, cu o rată estimată a randamentului cipurilor utilizabile sub 50%, livrările de dispozitive 5G vor fi limitate la aproximativ 2 până la 4 milioane de unități.

O a doua firmă a estimat că livrările ar putea ajunge la 10 milioane de unități, fără a oferi detalii suplimentare.

Huawei a livrat 240,6 milioane de smartphone-uri în întreaga lume în 2019, anul său de vârf, potrivit Canalys, înainte de a-și vinde divizia Honor, care a reprezentat aproape o cincime din livrările în acel an.

Ziarul China Securities Journal, susținut de stat, a relatat luna aceasta că Huawei și-a ridicat obiectivul de livrări pentru 2023 la 40 de milioane de unități, de la 30 de milioane la începutul anului, fără a face referire la o revenire la telefoanele 5G.

Huawei ar putea produce anul acesta versiuni 5G ale modelelor emblematice precum rivalul iPhone P60, cu noi lansări probabil la începutul anului 2024, au spus cele trei firme de cercetare, adăugând că astfel de predicții se bazează pe informațiile pe care le-au primit prin verificări cu contactele din lanțul de aprovizionare al Huawei și anunturi recente ale companiei.

Guvernul nu a stabilit încă măsurile fiscale - discută cu CE pentru a nu pierde fonduri UE, pe masă fiind o serie foarte largă de propuneri din raportul Băncii Mondiale. Ulterior, ce măsuri vor fi adoptate depinde de negocierea politică dintre PSD și PNL CITEȘTE ȘI Guvernul nu a stabilit încă măsurile fiscale - discută cu CE pentru a nu pierde fonduri UE, pe masă fiind o serie foarte largă de propuneri din raportul Băncii Mondiale. Ulterior, ce măsuri vor fi adoptate depinde de negocierea politică dintre PSD și PNL

Cu toate acestea, restricțiile din SUA au oprit accesul Huawei la sistemul de operare Android al Google și la pachetul de servicii pentru dezvoltatori pe care se bazează majoritatea aplicațiilor Android, limitând atractivitatea telefoanelor Huawei în afara Chinei.

INSTRUMENTE DE PROIECTARE a CIPURILOR

Firmele de cercetare au remarcat că Huawei a anunțat în martie că a făcut progrese în instrumentele de automatizare a designului electronic (EDA) pentru cipuri produse la tehnologia de 14 nanometri (nm) și peste.

Companiile de proiectare a cipurilor folosesc software-ul EDA pentru a produce schițele pentru cipuri, înainte ca acestea să fie fabricate în masă în fabrici.

Firmele de cercetare, citând propriile surse din industrie, cred că software-ul EDA de la Huawei ar putea fi utilizat cu procesul de fabricație N+1 al SMIC pentru a face cipuri la echivalentul a 7 nm, semiconductorii puternici utilizați de obicei în telefoanele 5G.

Washingtonul a interzis SMIC să obțină un echipament avansat de fabricare a cipurilor numit un echipament EUV, de la firma olandeză ASML (ASML.AS), care este esențial în procesul de fabricare a cipurilor de 7 nm.

Dar unii analiști au găsit semne că SMIC a reușit totuși să producă cipuri de 7 nm ajustând mașini DUV mai simple, pe care le putea încă achiziționa gratuit de la ASML.

Cea de-a doua firmă de cercetare a spus că a observat că Huawei a cerut SMIC să producă componente de cip sub 14 nm în acest an pentru produsele 5G.

Rata estimată a randamentului de mai puțin de 50% înseamnă că cipurile 5G ”vor fi costisitoare”, a spus Doug Fuller, care cercetează cipurile la Copenhagen Business School.

”Bănuiesc că dacă Huawei vrea să suporte costul, poate face asta, dar nu văd astfel de cipuri ca fiind competitive la preț”, a spus Fuller.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
5g