Industria cipurilor, pusă în pericol de posibila scădere a producției de neon în Ucraina, în urma invaziei Rusiei

Industria cipurilor, pusă în pericol de posibila scădere a producției de neon în Ucraina, în urma invaziei Rusiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2022

Războiul Rusiei în Ucraina ar putea duce la reducerea producției de neon în Ucraina, un gaz critic în producția de semiconductori, la niveluri îngrijorător de scăzute într-un moment în care lumea se confruntă deja cu o penurie de cipuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Neonul este necesar pentru laserele care sunt utilizate într-un proces de producție de cipuri cunoscut sub numele de litografie, în care mașinile sculptează modele pe bucăți minuscule de siliciu realizate de companii precum Samsung, Intel și TSMC, transmite CNBC, citat de News.ro.

Mai mult de jumătate din neonul din lume este produs de o mână de companii din Ucraina, potrivit lui Peter Hanbury, analist de semiconductori la firma de cercetare Bain & Co. Aceste companii includ Ingas, cu sediul în Mariupol, precum și Cryoin și Iceblick, care au sediul la Odesa.

Firmele nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din parteaCNBC, dar Ingas și Cryoin și-au încetat operațiunile în ultimele săptămâni pe fondul atacurilor din partea forțelor ruse, potrivit Reuters.

Întrucât companiile ucrainene de top la nivel mondial și-au închis operațiunile, producția de neon este pe cale să scadă puternic, pe măsură ce conflictul se prelungește.

Pe baza estimărilor firmei de consultanță Techcet, consumul mondial de neon pentru producția de semiconductori a ajuns la aproximativ 540 de tone metrice anul trecut. Având în vedere că Ucraina produce peste jumătate din neonul din lume, cifra ar putea scădea sub 270 de tone metrice în 2022 dacă producătorii de neon ai națiunii rămân închiși.

Google testează identificarea problemelor cardiace sau oculare cu ajutorul senzorilor smartphone-urilor CITEȘTE ȘI Google testează identificarea problemelor cardiace sau oculare cu ajutorul senzorilor smartphone-urilor

”Dintre materialele utilizate în fabricarea de cipuri care ar putea avea un impact asupra aprovizionării lor din cauza conflictului din Ucraina, neonul reprezintă cea mai mare provocare potențială”, a declarat Hanbury pentru CNBC, prin e-mail.

Lipsa globală de cipuri a făcut deja ravagii în lanțurile de aprovizionare și a dus la întârzieri îndelungate pentru produse precum mașini noi și console de jocuri precum PlayStation 5.

O posibilă lipsă globală de neon amenință acum să înrăutățească situația.

Cum se produce neonul

Neonul este un produs secundar al producției de oțel pe scară largă. Acesta este produs în urma distilării fracționate (un proces de separare chimică) a aerului lichid, care este aerul care a fost răcit la temperaturi foarte scăzute.

”Din punct de vedere istoric, până la 90% din neonul pentru industria semiconductorilor a fost produs ca un produs secundar al producției rusești de oțel și ulterior rafinat de companii cu sediul în principal în Ucraina”, a spus Hanbury, arătând către firme precum Cryoin, Ingas și UMG RT.

Alan Priestley, analist la Gartner, a declarat pentru CNBC că majoritatea producătorilor importanți de cipuri au rezerve de neon pentru câteva luni, adăugând că nu este încă o problemă majoră pentru ei.

Intel a spus că monitorizează situația îndeaproape.

”Intel a evaluat posibilul impact al conflictului Rusia-Ucraina asupra lanțului său de aprovizionare”, a declarat un purtător de cuvânt pentru CNBC.

Persoana a adăugat: ”Strategia Intel de a avea un lanț de aprovizionare global divers, minimizează riscul de posibile întreruperi locale. Continuăm să monitorizăm situația cu atenție.”

TSMC a refuzat să comenteze, iar Samsung nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea CNBC.

”Unele fabrici mai mici cu stocuri limitate pot fi afectate mai devreme”, a spus Priestley.

Producătorii de cipuri colaborează cu lanțurile lor de aprovizionare pentru a încerca să minimizeze impactul, a adăugat el.

Anonymous anunță că a piratat Banca Centrală a Rusiei și că va publica documente cu acorduri secrete. Grupul atacă în continuare firmele care continuă să lucreze în Rusia CITEȘTE ȘI Anonymous anunță că a piratat Banca Centrală a Rusiei și că va publica documente cu acorduri secrete. Grupul atacă în continuare firmele care continuă să lucreze în Rusia

Industria globală a semiconductorilor se pregătește de ani de zile pentru un astfel de eveniment. A luat măsuri cruciale pentru a încerca să limiteze riscurile viitoare asociate cu livrările cu neon, în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014.

”În urma anexării Crimeei, sectorul cipurilor a acționat pentru a reduce nevoia de utilizare a neonului în procesul de fabricație. În același timp, s-au luat măsuri pentru a crește stocurile de acest gaz în două puncte din lanțul de aprovizionare, astfel încât atât furnizorii de gaz, cât și producătorii de semiconductori au, în mod obișnuit, fiecare stocuri pentru trei până la 12 luni”, a spus Hanbury.

Noi furnizori din afara Ucrainei și Rusiei au fost, de asemenea, introduși de producătorii de semiconductori, a adăugat Hanbury.

”Estimăm că doar aproximativ două cincimi din neonul folosit astăzi în producția globală de semiconductori provine din Rusia și Ucraina”, a adăugat Hanbury.

Firma olandeză ASML, care produce mașinile de litografie extrem de complexe utilizate de giganții de cipuri, și-a redus dependența de neonul provenit din Ucraina la aproximativ 20% față de nivelurile anterioare, a adăugat Hanbury.

Un purtător de cuvânt al ASML a declarat pentru CNBC: ”ASML recunoaște importanța de a fi pregătiți pentru a gestiona evenimentele neplanificate, inclusiv conflictele, atunci când acestea ar putea afecta lanțul nostru de aprovizionare”.

El a adăugat: ”Continuăm să monitorizăm îndeaproape starea conflictului și investigăm în prezent împreună cu furnizorii noștri care ar fi impactul (dacă este cazul) și în ce măsură furnizorii noștri pot folosi surse alternative dacă ar fi necesar”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cipuri
neon
ucraina
rusia
razboi