Infractorii cibernetici oferă online servicii ''la negru'' de accesare și falsificare a notelor școlare

Infractorii cibernetici oferă online servicii ''la negru'' de accesare și falsificare a notelor școlare
scris 15 iul 2019

Infractorii cibernetici profită de perioada examenelor din timpul verii, oferind servicii "la negru" de accesare și falsificare a notelor, online, avertizează experții Kaspersky Lab.

Cercetătorii au decis să analizeze mai atent aceste fraude din domeniul educației. Astfel, o singură căutare online, pe data de 12 iunie, a dezvăluit imediat un furnizor de servicii de hacking de note și diplome false, cu un formular de comandă ușor de accesat, care permite clientului să aleagă domeniul, nivelul și instituția emitentă, scrie Agerpres.

Un nou virus informatic, ”Agentul Smith”, infectează milioane de smartphone-uri Android CITEȘTE ȘI Un nou virus informatic, ”Agentul Smith”, infectează milioane de smartphone-uri Android

"Cercetătorii au analizat, de asemenea, unele dintre cele mai utilizate sisteme informatice școlare și au constatat că, în afară de un istoric al bug-urilor raportate, multe se bazează doar pe nume de utilizatori și parole pentru a autentifica accesul elevilor, al părinților și al profesorilor, ceea ce le face îngrijorător de ușor de spart folosind date de autentificare furate sau reutilizate. Știrile despre tineri care pătrund în sistemele școlare pentru a schimba notele, pentru a-și îmbunătăți prezența la cursuri sau pentru a întrerupe testele nu sunt noi, la fel cum nu este nici disponibilitatea unor false certificări și diplome. De-a lungul anilor, a fost creată o industrie neagră înfloritoare, facilitând înșelăciunea atunci când vine vorba de realizările academice. Aceasta include forumuri de discuții, ghiduri și videoclipuri", explică sursa citată.

În acest context, Kaspersky Lab recomandă următoarele măsuri pentru a proteja sistemele și tinerii împotriva fraudei din educație: dacă o diplomă pare suspectă, aceasta trebuie verificată la instituția emitentă, deoarece acestea dețin evidența oficială a diplomelor emise; introducerea unei forme de autentificare în doi pași pentru sistemele informatice, mai ales pentru cele conectate la Internet și, în special, pentru accesul la evidențele despre elevi, note și evaluări; organizarea unor cursuri de instruire în domeniul securității pentru personal; existența a cel puțin două rețele wireless separate și securizate - una pentru personal și o alta pentru studenți, respectiv una pentru vizitatori dacă este nevoie; introducerea de politici serioase privind parolele pentru personal; utilizarea unei soluții de securitate fiabilă, pentru protecția împotriva unei game largi de amenințări. 

viewscnt
Afla mai multe despre
infractori cibernetici
falsificare note