Israelul investighează acuzațiile tot mai numeroase vizând aplicația de spionaj Pegasus vândută la nivel mondial de o firmă israeliană

Israelul investighează acuzațiile tot mai numeroase vizând aplicația de spionaj Pegasus vândută la nivel mondial de o firmă israeliană
scris 22 iul 2021

Israelul a înființat o echipă ministerială pentru a analiza acuzațiile tot mai numeroase vizând aplicația de spionaj vândută la nivel mondial de o firmă cibernetică israeliană, a declarat o sursă apropiată situației, care a adăugat că este improbabilă evaluarea exporturilor, transmite Reuters.

Echipa este condusă de Consiliul pentru Securitate Națională al Israelului, care este subordonat premierului Naftali Bennett și care are  arie de expertiză mai largă decât Ministerul Apărării, care supraveghează exportul softului Pegasus al firmei NSO, scrie News.ro.

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

”Acest eveniment trece dincolo de competența Ministerului Apărării”, a spus sursa, referindu-se la un posibil efect diplomatic negativ, după informațiile apărute în presă în această săptămână, despre posibile abuzuri în folosirea Pegasus în Franța, Mexic, India, Maroc și Irak.

Miercuri, premierul francez Jean Castex a declarat că președintele francez Emmanuel Macron a solicitat efectuarea unei serii de investigații în cazul spyware-ului Pegasus. Telefonul președintelui Macron se află pe o listă cu potențiale ținte ale unei supravegheri în favoarea Marocului, a relatat marți publicația franceză Le Monde.

Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale CITEȘTE ȘI Evoluția Artesana: de la business de familie la unul dintre cei mai mari jucători independenți de pe piața lactatelor artizanale

Sursa, care are cunoștințe directe despre echipa israeliană și a solicitat anonimatul din cauza sensibilității problemei, a considerat ”îndoielnic” că vor fi plasate noi limite exporturilor Pegasus.

Sursa nu a descris activitatea echipei drept o investigație formală, dar a spus: ”Obiectivul este să aflăm ce s-a întâmplat, să analizăm această problemă și să învățăm lecții”.

Comentând evoluția, un purtător de cuvânt al ONS a afirmat: ”Salutăm orice decizie luată de guvernul Israelului și suntem convinși că activitățile companiei sunt fără probleme”.

Biroul premierului Bennett a refuzat să comenteze.

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

Vorbind miercuri la o conferință cibernetică, premierul nu a menționat afacerea NSO.

O investigație la nivel global publicată duminică de 17 organizații media, condusă de grupul jurnalistic non-profit din Paris Forbidden Stories, a afirmat că Pegasus a fost folosit în atacuri cibernetice reușite sau nu împotriva unor smartphone-urilor aparținând unor jurnaliști, oficiali guvernamentali și activiști pentru drepturile omului.

NSO a respins investigația partenerilor mass-media, spunând că este ”plină de presupuneri greșite și teorii necoroborate”.

Pegasus este destinat utilizării doar de către serviciile secrete guvernamentale și agențiile de aplicare a legii pentru a combate terorismul și criminalitatea, a spus NSO. Astfel de scopuri sunt, de asemenea, cele care ghidează politica de export a Israelului, a declarat ministrul Apărării Benny Gantz, într-un discurs susținut marți. Dar, într-o trimitere la acuzațiile din jurul Pegasus, el a adăugat: ”În prezent, studiem informațiile publicate”.

La conferință, Bennett a afirmat că Israelul are memorandumuri de înțelegere cu zeci de țări despre securitatea cibernetică, pe care vrea să le transforme într-un ”scut global de apărare cibernetică”.

viewscnt
Afla mai multe despre
pegasus
israel