Kaspersky descoperă noi atacuri de spionaj împotriva sistemelor industriale

Kaspersky descoperă noi atacuri de spionaj împotriva sistemelor industriale
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 oct 2020

O serie de atacuri extrem de bine țintite împotriva sistemelor industriale, și care datează din anul 2018, au fost descoperite recent de către specialiștii în securitate cibernetică de la Kaspersky.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Acestea sunt mult mai rare în lumea amenințărilor persistente avansate (APT) decât campaniile împotriva diplomaților și altor actori politici. Setul de instrumente utilizat - denumit inițial MT3 de către autorii malware-ului - a fost clasificat de Kaspersky drept "MontysThree". Acesta folosește o varietate de tehnici pentru a se sustrage detecției, inclusiv găzduirea comunicațiilor cu serverul de control pe servicii publice de cloud și ascunderea principalului modul malware folosind steganografie. Entitățile guvernamentale, diplomații și operatorii de telecomunicații tind să fie ținta preferată pentru APT, deoarece aceste persoane și instituții posedă în mod natural informații extrem de confidențiale și sensibile din punct de vedere politic. Campaniile de spionaj orientate împotriva entităților industriale sunt cu mult mai rare, dar pot avea consecințe devastatoare pentru companiile respective. Este și motivul pentru care cercetătorii Kaspersky s-au grăbit să acționeze imediat ce au observat activitatea MontysThree", susțin experții.

Streaming-ul de gaming în al treilea trimestru: Youtube are cea mai mare creștere, Facebook trece de 1 miliard de ore vizionate, însă Twitch domină în continuare copios piața CITEȘTE ȘI Streaming-ul de gaming în al treilea trimestru: Youtube are cea mai mare creștere, Facebook trece de 1 miliard de ore vizionate, însă Twitch domină în continuare copios piața

Acțiunile de spionaj ale MontysThree urmăresc instalarea unui program malware format din patru module, cel principal folosind mai multe tehnici de criptare proprii pentru a se sustrage detecției, și anume utilizarea unui algoritm RSA pentru a cripta comunicațiile cu serverul de control și pentru a decripta principalele "sarcini" atribuite de către malware.

Potrivit sursei citate, MontysThree este conceput pentru a viza în mod specific documentele Microsoft și Adobe Acrobat. De asemenea, poate face capturi de ecran și poate capta "amprenta digitală" a țintei (adună informații despre setările rețelei, numele gazdei etc.) pentru a vedea dacă este de interes pentru atacatori.

"Informațiile colectate și alte comunicații cu serverul de control sunt apoi găzduite pe servicii de cloud publice precum Google, Microsoft și Dropbox. Acest lucru face ca traficul de comunicații să fie dificil de detectat ca fiind rău intenționat și, deoarece niciun antivirus nu blochează aceste servicii, se asigură că serverul de control poate executa comenzi neîntrerupt. MontysThree folosește, de asemenea, o metodă simplă pentru a obține persistență pe sistemul infectat - un modificator pentru Windows Quick Launch. Fără să știe, utilizatorii lansează singuri modulul inițial al malware-ului, de fiecare dată când rulează aplicații legitime, cum ar fi browserele, atunci când utilizează bara de instrumente Quick Launch (Lansare rapidă)", explică reprezentanții companiei de securitate cibernetică.

Kaspersky precizează că, până la ora actuală, nu a reușit să găsească asemănări cu alte amenințări persistente avansate cunoscute în codul rău intenționat sau în infrastructură. 

viewscnt
Afla mai multe despre
kaspersky
spionaj