Libertatea pe Internet în discuție în SUA, în urma blocării unor site-uri de extremă dreapta

Libertatea pe Internet în discuție în SUA, în urma blocării unor site-uri de extremă dreapta
scris 21 aug 2017

Statele Unite dezbat amenințările la adresa sacrosanctei libertăți de exprimare, după închiderea de către giganți ai Internetului a unor site-uri cu conținuturi rasiste, în urma violențelor de la Charlottesville, relatează AFP.

Ca într-un joc de-a șoarecele și pisica, mai multe rețele de socializare și site-uri cunoscute din cauza conținuturilor lor de extremă dreapta au fost îndepărtate în mai multe rânduri de pe web, în urma manifestațiilor extremiste violente din centrul acestui oraș situat în estul Statelor Unite, unde un simpatizant neonazist a semănat teroarea după ce a intrat cu mașina în mulțime și a ucis o tânără.

Site-ul Daily Stormer, al cărui fondator Andrew Anglin își clamează în mod deschis admirația față de Adolf Hitler, a avut parte mai multe zile agitate, scrie News.ro.

După ce a fost închis de gazda sa americană GoDaddy, a încercat să-și schimbe adresa, după care a fost blocat din nou, de Google. A treia încercare, sub un nume de domeniu rus, nu a fost mai frucuoasă.

Taxify, concurentul Uber, și-a înființat oficial subsidiară în România, condusă chiar de fondatorul și CEO-ul Markus Villig CITEȘTE ȘI Taxify, concurentul Uber, și-a înființat oficial subsidiară în România, condusă chiar de fondatorul și CEO-ul Markus Villig

Apoi un mare prestator american de servicii de securitate către milioanele de gazde de site-uri - Cloudfare - a anunțat la rândul său că blochează Daily Stormer.

În ceea ce privește rețeaua de socializare favorită a grupărilor de extremă dreapta - Gab -, i-a fost suprimată aplicația din magazinul Google Play, pe Android, iar conturile pe Facebook și Instagram ale altor grupări extremiste au fost blocate.

”FĂRĂ NAZIȘTI PE OkCupid”

Valul de ”expulzări” a ajuns până la site-ul de întâlniri OkCupid, care a l-a dat afară pe un adept al supremației albilor, Chris Cantwell.

”La OKCupid noi luăm drepturile fundamentale ale fiecăruia foarte în serios”, a comentat patronul Elie Seidman. Însă ”privilegiul de a aparține comunității OKCupid nu este valabil pentru nazițti și (adepții) supremației (albilor)”, a subliniat el.

Aceste decizii categorice au trezit o dezbatere cu atât mai spinoasă în Statele Unite, cu cât libertatea de exprimare este cvasi-sacră

Întreprinderile private, care controlează practic toate serviciile oferite pe Internet, este necesar să poată să aibă asemenea inițiative?

Nu, potrivit Electronic Frontier Foundation, un grup de reflecție specializat în drepturi civice în era digitală, care denunță o cenzură ”periculoasă” din partea GoDaddy, Google și Cloudflare.

”Trebuie să recunoaștem că, pe Internet, orice tactică folosită cu scopul de a-i face să tacă pe neonaziști va fi în curând aplicată și altora, inclusiv oamenilor cu care suntem de acord”, subliniază membrii ei.

”Noi nu apărăm libertatea de exprimare pentru că suntem de acord cu ceea ce spune. O facem pentru că noi credem că nimeni - nici Guvernul și nici întreprinderile private - nu ar trebui să poată să decidă cine poate să vorbească și cine trebuie să tacă”.

Inclusiv CEO-ul Cloudflare Matthew Prince a recunoscut partea arbitrară a luării sale de poziție față de Daily Stormer într-un mesaj către angajații săi.

”Logica mea din spatele acestei decizii este simplă. Oamenii din spatele Daily Stormer sunt niște idioți și m-am săturat”, scrie el fără ocolișuri. ”M-am trezit literalmente într-o dispoziție proastă și am decis că cuiva trebuie să i se interzică accesul la Internet. Nimeni nu ar trebui să aibă această putere”.

DECLARAȚII PLINE DE URĂ PROTEJATE

O rețea de socializare care urmează modelul Twitter, Gab a fost lansată anul trecut de către un libertarian, un acerb apărărtor al libertății de exprimare, Andrew Torba, și are deja peste 200.000 de utilizatori, potrivit purtătorului său de cuvânt Utsav Sanduja.

Cea mai mare parte a conținutului ei este puternic marcată de extrema dreaptă, prin mesaje în mod deschis antisemite și rasiste, însă Utsav Sanduja dă asigurări că Gab are totodată utilizatori de extremă stânga, dar și conținut apolitic.

Însă un val de mesaje de extremă dreapta a determinat Google Play să suprime Gab dintre ofertele sale săptămâna trecută.

”Aplicațiile rețelelelor sociale trebuie să demonstreze că moderatorii joacă un rol suficient, mai ales în privința conținuturilor care incită la violență și promovează ura față de anumite grupuri”, a declarat un purtător de cuvânt Google pentru AFP.

Însă, în opinia purtătorului de cuvânt Gab este vorba pur și simplu doar de cenzură, deoarece, subliniază el, Primul Amndament al Constituției americane apără libertatea de exprimare, inclusiv atunci când afirmațiile sunt considerate insultătoare.

”Gab încearcă să se asigure că utilizatorii se bucură de aceste drepturi garantate rpin Constituție. Însă aceste grupuri uriașe le suprimă”, acuză el. Curtea Supremă a tranșat. declarațiile pline de ură sunt și ele acoperite de libertatea de exprimare”.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
extrema dreapta