Limitarea accesului online nu este suficientă pentru protejarea copiilor

Limitarea accesului online nu este suficientă pentru protejarea copiilor
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 4 iul 2017

Un studiu realizat în Marea Britanie privind folosirea excesivă a internetului de către copii și riscurile aferente arată că pentru protejarea acestora nu este suficientă limitarea timpului petrecut pe internet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De teama problemelor pe care adolescenții le pot avea ca urmare a folosirii timp de mai multe ore pe zi a internetului, sfatul universal acceptat până acum era simpla limitarea a accesului. Acum, pentru prima oară, un studiu arată cum această limitare nu doar că nu este suficientă, ci poate creea alte probleme.

Studiul realizat de Education Policy Institute din Marea Britanie a avut ca premisă procentul mare de copii din Regat care folosesc internetul în mod excesiv. 56% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani stau pe internet mai mult de 3 ore pe zi, intrând în categoria de folosire excesivă.

Microsoft oferă furnizorului român de soluții elearning Ascendia servicii gratuite de 120.000 dolari pe an pentru dezvoltarea platformei Dacobots CITEȘTE ȘI Microsoft oferă furnizorului român de soluții elearning Ascendia servicii gratuite de 120.000 dolari pe an pentru dezvoltarea platformei Dacobots

Printre altele, cercetătorii au vrut să vadă și care este legătură dintre folosirea excesivă a internetului și bolile mentale la copii. 12% dintre copii care nu folosesc internetul în mod excesiv prezintă simptome ale unei boli mentale, în timp ce procentul în cazul celor care folosesc internetul mai mult de 3 ore pe zi este de 27%.

Oamenii de știință s-au limitat în a prezenta cifrele fără a susține că există o legătură clară între folosirea excesivă a internetului și simptomele timpurii ale bolilor mentale. Nu a fost demonstrată o agravare prin folosirea excesivă a internetului.

În schimb, cercetătorii au fost foarte fermi în ceea ce privește ajutarea copiilor. Aceștia au ajuns la concluzia că simpla limitarea a accesului la internet nu este suficientă. Din contră, limitarea împiedică adolescenții să dezvolte abilitățile mentale necesare pentru a face față tuturor aspectelor ce țin de socializarea online.

Șeful Vodafone România: Avem al 7-lea ministru al Comunicațiilor în 3 ani. Există prea multe schimbări CITEȘTE ȘI Șeful Vodafone România: Avem al 7-lea ministru al Comunicațiilor în 3 ani. Există prea multe schimbări

Tot limitarea accesului la internet este de vină pentru anxietatea pe care copiii o simt când nu au voie să intre pe internet, anxietate care poate duce la alte probleme de comportament.

Fără a veni cu sfaturi punctuale, oamenii de știință sunt de părere că, în loc să limiteze accesul online, părinții ar trebui să încerce cumva să ajute copii să facă față provocărilor care vin din mediul online.

Chiar dacă studiul a vizat copii de Marea Britanie, aplicabilitatea sa nu se limitează la o singură țară. Ideea ajutării copiilor să facă față provocărilor din mediul online în locul simplei limitări a accesului este valabilă la nivel mondial. Mai rămâne doar de văzut cum exact se poate realiza cel mai bine această educare.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
copii