Marea Britanie ia în considerare legi mai stricte pentru siguranța internetului după revoltele recente și comentarii ale lui Elon Musk

Marea Britanie ia în considerare legi mai stricte pentru siguranța internetului după revoltele recente și comentarii ale lui Elon Musk
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 aug 2024

Guvernul laburist al prim-ministrului britanic Keir Starmer analizează modalități de a înăspri reglementările privind siguranța pe internet în Regatul Unit, după ce dezinformarea a declanșat o serie de proteste împotriva imigrației, iar proprietarul X, Elon Musk, a făcut comentarii incendiare în postări care au fost vizualizate de milioane de oameni, relatează CNBC.

Două surse din industrie care cunosc această problemă au declarat pentru CNBC că, în urma evenimentelor din ultimele două săptămâni, laburiștii iau în considerare o revizuire a legii privind siguranța online – legislație care impune giganților tehnologiei să prevină răspândirea conținutului ilegal și dăunător pe platformele lor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Google va lansa o aplicație de generare a imaginilor CITEȘTE ȘI Google va lansa o aplicație de generare a imaginilor
Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aceste surse nu au fost autorizate să vorbească public despre modificările propuse, deoarece discuțiile despre modificarea legilor privind siguranța online sunt în desfășurare.

Oficiali de rang înalt au făcut comentarii în ultimele zile, spunând că guvernul ar putea revizui legea privind siguranța online pentru a o face mai dură în ceea ce privește dezinformarea, discursul instigator la ură și incitarea la violență.

”Există, evident, aspecte ale Legii privind siguranța online care nu au intrat încă în vigoare. Suntem pregătiți să facem schimbări dacă este necesar”, a declarat Nick Thomas-Symonds, ministrul pentru biroul cabinetului, pentru rețeaua soră CNBC Sky News.

Autoritatea de reglementare a mass-media și telecomunicații, Ofcom, nu a reușit să acționeze împotriva platformelor de social media pentru că au permis discursul instigator la ură și alte conținuturi care ar încălca legea, din cauza faptului că legislația nu a intrat încă pe deplin în vigoare.

Ce este, mai exact, Legea privind siguranța online? Și ce ar putea însemna pentru firme de tehnologie precum X a lui Elon Musk?

Legea privind siguranța online este o legislație emblematică în Regatul Unit care urmărește să forțeze rețelele sociale și companiile media de streaming video să elimine conținutul ilegal de pe platformele de socializare.

Regulamentul conține noi îndatoriri care ar impune companiilor de tehnologie să identifice, să atenueze și să gestioneze în mod activ riscurile de vătămare cauzate de astfel de materiale care apar pe platformele lor.

Există mai multe exemple de conținut care, dacă sunt raportate, ar putea face o companie răspunzătoare de sancțiuni penale. Acestea includ abuzul sexual asupra copiilor, frauda, ​​infracțiunile rasiale sau religiose grave, incitarea la violență și terorismul.

Odată ce regulile vor intra în vigoare, Ofcom ar avea puterea de a percepe amenzi de până la 10% din veniturile anuale globale ale companiilor pentru încălcări.

În cazurile în care apar încălcări repetate, managerii superiori ar putea chiar risca închisoare.

Cele mai importante competiții de fotbal se văd la Prima Sport în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Cele mai importante competiții de fotbal se văd la Prima Sport în următorii trei ani

Ofcom a spus că noile obligații ale firmelor de tehnologie nu vor intra pe deplin în vigoare până în 2025, odată ce va termina consultarea cu privire la codurile de conduită pentru companii.

De ce se solicită modificarea legii? În urmă cu două săptămâni, un tânăr în vârstă de 17 ani a atacat cu cuțitul mai mulți copii care frecventau un curs de dans pe tema lui Taylor Swift, în orașul englez Southport din Merseyside. Trei fete au fost ucise în atac.

La scurt timp după atac, utilizatorii rețelelor de socializare s-au grăbit să identifice în mod fals făptuitorul drept un solicitant de azil care a sosit în Regatul Unit cu barca, în 2023.

Postările de pe X care distribuiau numele fals al făptuitorului au fost distribuite în mod activ și au fost vizualizate de milioane de oameni.

Aceasta, la rândul său, a contribuit la declanșarea protestelor de extremă-dreapta, anti-imigrație, care au ajuns ulterior în violență, magazine și moschei fiind atacate cu cărămizi și bombe cu benzină.

Pe măsură ce revoltele continuau, Musk, care deține X, a început să facă comentarii despre situația din Regatul Unit. El a sugerat că revoltele ar putea duce la un război civil, spunând într-o postare X: ”Războiul civil este inevitabil”.

Comentariile sale au fost condamnate de guvernul Regatului Unit. Întrebat în timpul unei conferințe de presă despre remarcile lui Musk, purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru Keir Starmer a spus că nu există ”nicio justificare” pentru astfel de declarații.

Musk a împărtășit, de asemenea, o imagine a unui titlu fals care a fost făcut să arate ca și cum ar fi venit de pe site-ul ziarului ”The Telegraph”, susținând în mod fals că Regatul Unit construiește ”lagăre de detenție” în Insulele Falkland pentru revoltați. De atunci l-a șters.

Aceste evenimente au declanșat solicitări către guvern de a revizui Legea privind siguranța online pentru a se asigura că este implementată mai rapid și că există prevederi care să asigure că este mai eficient pentru a preveni astfel de evenimente în viitor.

România are 11 țări în față până la primul loc de creștere economică promis, prin Profit.ro, de premierul Ciolacu CITEȘTE ȘI România are 11 țări în față până la primul loc de creștere economică promis, prin Profit.ro, de premierul Ciolacu

Cum s-ar putea schimba legea?

Până acum, nu este încă clar cum – sau chiar când – va fi revizuită Legea privind siguranța online.

O sursă din industrie a declarat pentru CNBC că guvernul ”încearcă să stabilească ce s-a întâmplat în ultimele zile și s-a concentrat pe răspuns”.

”Nu cred că s-a făcut încă multă gândire politică aici”, a adăugat sursa.

Este posibil să se analizeze noi măsuri privind dezinformarea, printre alte câteva opțiuni – cu toate acestea, guvernul nu a ajuns încă la nicio ”viziune concretă” cu privire la modul în care ar trebui să se schimbe legislația.

O a doua sursă din industrie a spus că este probabil ca guvernul să revizuiască legislația doar odată ce aceasta va intra în vigoare, probabil în primăvara anului 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
internet
elon musk
marea britanie