Microsoft confirmă: va folosi tehnologia Google pentru propriul browser web

Microsoft confirmă: va folosi tehnologia Google pentru propriul browser web
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 7 dec 2018

Microsoft a anunțat oficial că va implementa motorul Chromium în browser-ul Edge, confirmând informația vehiculată în ultimele zile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Microsoft va folosit într-adevăr motorul de randare open source dezvoltat de Google, însă nu într-un nou browser web, cum a fost vehiculat anterior, ci în Edge, browser-ul integrat în prezent în Windows 10.

Disponibilitatea acestuia este o altă noutate față de informațiile de până acum. Microsoft va “dezlipi” Edge de Windows 10, acesta urmând să ruleze atât pe versiunile mai vechi de Windows, precum 7 și 8, cât și pe Mac.

Primele versiuni beta vor putea fi văzute la lucru chiar la începutul anului viitor, urmând ca, tot cândva în 2019, să fie finalizată versiunea finală.

Facebook testează vânzările prin intermediul transmisiunilor video directe CITEȘTE ȘI Facebook testează vânzările prin intermediul transmisiunilor video directe

Trecerea la Chromium pentru care optează Microsoft acum va avea mai multe implicații. Una dintre acestea este că Edge va putea rula numeroasele extensii disponibile pentru Chrome.

În al doilea rând, optimizările le nivelul sistemului de operare făcute de Microsoft pentru propriu browser vor fi valabile într-o mare măsură și pentru browser-ul deținut de Google. Asta înseamnă că Chrome va rula pe Windows aproximativ la fel de bine ca Edge.

De altfel, Google a emis o comunicare prin care spune că Microsoft este binevenit în comunitatea Chromium și că cele două companii vor colabora pentru dezvoltarea tehnologiilor web și pentru a oferi o experiență de navigare cât mai bună.

5G poate crește prețul smartphone-urilor cu câteva sute de dolari CITEȘTE ȘI 5G poate crește prețul smartphone-urilor cu câteva sute de dolari

Însă, așa cum subliniază cei de la Mozilla, colaborarea dintre cei doi giganți nu este neapărat un semn bun pe termen lung pentru toți cei care activează online. Așa cum s-a văzut și când Microsoft domina piața cu Internet Explorer 6, dezvoltarea internetului stagnează sau se duce într-o direcție greșită când controlul este concentrat într-un singur buzunar.

“Colaborarea dintre Google și Microsoft crește importanța Firefox, ca o alegere independentă, și nu vom cădea în capcana de a crede că implementarea Google este singura opțiune pentru internet” a spus purtătorul de cuvânt al Mozilla.

Firefox este în momentul de față singurul browser independent care pare capabil să se lupte cu Google și Microsoft, însă dacă browserele celor doi giganți vor atrage în continuare un număr mare de utilizatori, rolul acestuia se va diminua.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
edge
browser
google
chrome