Microsoft urmează să lanseze un browser web bazat pe codul dezvoltat de Google

Microsoft urmează să lanseze un browser web bazat pe codul dezvoltat de Google
scris 5 dec 2018

După ce l-a șicanat și obstrucționat în ultimii ani, Microsoft va folosi același motor de randare pe care este bazat Chrome într-un nou browser web.

Mai multe surse anonime dau ca sigură lansarea unui nou browser web de către cei de la Microsoft, browser care se va baza pe Chromium și va înlocui Edge, browser-ul inclus în prezent în Windows 10.

Chromium este un proiect dezvoltat de Google, care furnizează cod open-source pentru browser-ul Chrome și orice altă companie care dorește să-l folosească. Inclusiv versiunea actuală de Firefox este bazată pe Chromium.

Browser-ul actual al Microsoft folosește un motor de randare propriu, numit EdgeHTML. Cum Chromium este cel mai răspândit motor, iar dezvoltatorii își optimizează site-urile în primul rând pentru el, inginerii Microsoft au avut dificultăți în a ține ritmul optimizărilor necesare pentru Edge.

Apple a anunțat care sunt cele mai bune jocuri și aplicații ale anului CITEȘTE ȘI Apple a anunțat care sunt cele mai bune jocuri și aplicații ale anului

Problema este că Google se comportă acum în ceea ce privește browser-ele web exact cum o făcea Microsoft în vremea în care domina piața cu Internet Explorer 6.

Adică preferă să-și optimizeze produsele pentru Chromium și nu mai este motivat să respecte standardele web care ar asigura o funcționare normală pe toate browser-ele web, indiferent de motorul de randare folosit. Asta pentru că Chrome este cel mai popular browser, cu o cotă covârșitoare în special în ceea ce privește dispozitivele mobile.

Trecerea la o tehnologie dezvoltată de Google va scuti Microsoft de efortul depus pentru optimizarea motorului de randare, însă este totodată și o mare ironie la care producătorul Windows-ului se supune.

Platforma de microblogging Tumblr își schimbă politica și interzice conținutul explicit CITEȘTE ȘI Platforma de microblogging Tumblr își schimbă politica și interzice conținutul explicit

Microsoft a criticat și ironizat ani la rând Chrome, încercând să convingă utilizatorii să treacă le Edge, iar Windows 10 afișează notificări uneori agresive care încurajează utilizatorii să folosească Edge în locul lui Chrome.

Browser-ul celor de la Google a fost chiar eliminat de Microsoft din magazinul de aplicații pentru Windows 10 pe motiv că nu sunt acceptate decât browser-ele care folosesc motorul de randare pe care bazează Edge, adică exact motorul la care Microsoft urmează să renunțe în favoarea celui dezvoltat de Google.

Microsoft ar putea anunța noul browser, numit intern Anaheim, chiar în cursul acestei săptămâni urmând ca acesta să ia locul lui Edge în Windows 10 în prima jumătate a anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
microsoft
browser
chrome
edge
google