Mini-computerul Raspberry Pi s-a listat pe Bursa de la Londra. Prețul acțiunilor a crescut

Mini-computerul Raspberry Pi s-a listat pe Bursa de la Londra. Prețul acțiunilor a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Compania producătoare de mini-computere Raspberry Pi s-a listat pe Bursa de la Londra, la prețul de 2,8 lire sterline pe acțiune (3,32 EUR), potrivit TechCrunch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

În urma ofertei publice inițiale, compania valora 542 milioane lire sterline (aproximativ 643 milioane EUR).

Ponderea orzului și hameiului românesc în producția de bere a scăzut la jumătate CITEȘTE ȘI Ponderea orzului și hameiului românesc în producția de bere a scăzut la jumătate

La scurt timp după aceea, acțiunile companiei au crescut cu 32% la 3,7 lire sterline (4,41 EUR).

Raspberry Pi ar putea să strângă peste 156,96 milioane lire sterline (200 milioane dolari) în timpul procesului său de IPO, potrivit sursei citate.

Momentan, investitorii retail nu pot cumpăra acțiuni Raspberry Pi, deoarece doar anumiți acționari instituționali pot tranzacționa acțiunile companiei. Aceștia vor putea să cumpere și să vândă acțiuni începând de vineri.

Fundația și compania Raspberry Pi sunt cunoscute pentru mini-computerele ieftine și eficiente din punct de vedere energetic, care pot fi programate pentru a îndeplini tot felul de sarcini.

Raspberry Pi Ltd, compania publică, este firma Fundației Raspberry Pi. Fundația își dorește să simplifice învățarea programării prin intermediul acestor computere accesibile.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Directorul ACUE: Investițiile în rețelele de distribuție trebuie triplate, de la 400 milioane la 1,2 miliarde euro pe an CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Maratonul Energiei. Directorul ACUE: Investițiile în rețelele de distribuție trebuie triplate, de la 400 milioane la 1,2 miliarde euro pe an

Dispozitivele au devenit populare printre pasionații de tehnologie, iar de curând, multe companii industriale au început să integreze Raspberry Pi în dispozitivele și facilitățile lor.

Compania susține că segmentul industrial reprezintă două treimi din vânzări, potrivit unei postări de pe site-ul oficial care anunța listarea pe bursă.

Raspberry Pi a vândut peste 60 milioane unități de la înființare, acum 16 ani. Numai în 2023, Raspberry Pi a avut afaceri de aproape 266 milioane dolari, o creștere de 41% de la an la an față de 2022, potrivit CNBC.

Fundația rămâne principalul acționar al Raspberry Pi Ltd. Alți acționari strategici ai companiei includ ARM și Sony Semiconductor Solutions Corporation, o subsidiară a Sony care produce senzori de imagine pentru telefoane inteligente și alte componente.

viewscnt
Afla mai multe despre
raspberry pi
actiuni