Sistemul public de pensii a încheiat anul trecut cu un deficit de peste 2 miliarde de lei

Sistemul public de pensii a încheiat anul trecut cu un deficit de peste 2 miliarde de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

Sistemul public de pensii a încheiat anul trecut cu un deficit de peste 2 miliarde de lei, în condițiile în care veniturile s-au cifrat la 109,8 miliarde de lei, iar cheltuielile la 111,9 miliarde de lei, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Veniturile sistemului pentru accidente de muncă și boli profesionale s-au cifrat la 221,1 milioane de lei.

Prosumatorii care își pun foltovoltaice pe case vor avea putere cât trei reactoare și jumătate de la Cernavodă CITEȘTE ȘI Prosumatorii care își pun foltovoltaice pe case vor avea putere cât trei reactoare și jumătate de la Cernavodă

Astfel, veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat încasate în anul 2023 sunt în sumă de 110 miliarde de lei, iar cheltuielile totale în sumă de 112 miliarde de lei, rezultând un deficit în sumă de 1,99 miliarde de lei, potrivit Proiectului de Lege pentru aprobarea contului general anual de execuție a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 și a contului general anual de execuție a bugetului asigurărilor pentru șomaj pe anul 2023, scrie Agerpres.

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat încasate în anul 2023 au crescut cu 11,8% față de anul 2022 (97,9% față de prevederile bugetare definitive).

Contribuțiile de asigurări s-au cifrat, anul trecut, la 98,39 miliarde de lei, cu 2,23 miliarde de lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (89,4% din totalul veniturilor încasate). Acestea au fost constituite din contribuțiile angajatorilor, în sumă de un miliard de lei, cu 1,3 miliarde de lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (1% din totalul veniturilor încasate), și contribuțiile asiguraților, în sumă de 97,31 miliarde de lei, cu 916,2 milioane de lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive (88,4% din totalul veniturilor încasate).

În ceea ce privește sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, acesta a consemnat venituri de 221,1 milioane lei și cheltuieli în sumă de 151,1 milioane lei, rezultând un excedent în sumă de 70 milioane lei.

Veniturile totale ale bugetului asigurărilor pentru șomaj încasate în anul 2023 au fost în sumă de aproape 3,8 miliarde de lei, iar cheltuielile totale în sumă de 2,1 miliarde de lei, rezultând un excedent în sumă de 1,69 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finanțelor
pensii
deficit