Mozilla testează un VPN pentru Firefox

Mozilla testează un VPN pentru Firefox
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 12 sep 2019

Firefox, unul dintre cele mai populare browsere web, ar putea include în viitor o funcție VPN, însă probabil aceasta nu va fi gratuită.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mozilla a lansat, sub formă de test, un serviciu VPN pe care utilizatorii browser-ului Firefox îl pot instala și folosi. Compania americană evită să-i spună VPN, deși este clar că asta este. Oficial, însă, este lansat sub numele Firefox Private Network.

Firefox Private Network este o extensie lansată în cadrul programului Test Pilot. Acesta a fost relansat cu ocazia asta, după ce Mozilla renunțase la el și la testele pe care le derula anterior.

În noul format, experimentele pe care Mozilla le va lansa în cadrul Test Pilot, precum acest VPN, vor fi mai stabile și mai aproape de o versiune finală. În plus, cel puțin unele dintre acestea, vor funcționa inclusiv independent de browser.

Facebook nu va mai permite conținutul despre autovătămare și sinucidere CITEȘTE ȘI Facebook nu va mai permite conținutul despre autovătămare și sinucidere

Conform Mozilla, Firefox Private Network nu este gândit pentru a schimba regiunea geografică în țările cu cenzură, ci pentru protejarea intimității utilizatorilor în special în situațiile în care aceștia folosesc o rețea wireless publică pentru a accesa internetul.

În fapt, multe din viitoarele proiecte pe care le va testa Mozilla vor pune accent pe intimitate. Intimitatea a devenit un punct important de marketing, mai nou, pentru toate companiile care vor să concureze cu Google sau Facebook.

Pentru acest proiect, partenerul celor de la Mozilla este Cloudflare, care furnizează serverele proxy de anonimizare a traficului.

Deocamdată, serviciu Firefox Private Network este disponibil ca o extensie pentru Firefox ce poate fi instalată doar pe desktop și doar în Statele Unite.

Deși este gratuit în cadrul acestui test, este foarte posibil ca pe viitor Firefox Private Network să facă parte dintr-o versiune de Firefox disponibilă pe bază de abonament, care ar urma să ofere o serie de funcții suplimentare, precum acest VPN.

viewscnt
Afla mai multe despre
mozilla
firefox
vpn