Noua surpriză pe piața smartphone-urilor. O companie misterioasă a ajuns să vândă un număr impresionant de telefoane pe an

Noua surpriză pe piața smartphone-urilor. O companie misterioasă a ajuns să vândă un număr impresionant de telefoane pe an
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2024

Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO, Huawei, Motorola. Toate sunt mărci faimoase de telefoane și scot o mulțime de modele la vânzare. Însă a patra cea mai mare companie, care va trece de 100 de milioane de telefoane vândute anul acesta în lume, este necunoscută la noi. Cine este Transsion? Cum a ajuns așa de sus? Cu ce se laudă la telefoanele sale?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Profit.ro a anunțat anterior că, conform datelor preliminare publicate de IDC, în primul trimestru al acestui an au fost livrate, la nivel global, 289,4 milioane de smartphone-uri.

Elon Musk a găsit metoda pentru a scăpa de conturile false de pe X. O taxă ar putea fi introdusă pentru noii utilizatori CITEȘTE ȘI Elon Musk a găsit metoda pentru a scăpa de conturile false de pe X. O taxă ar putea fi introdusă pentru noii utilizatori

Urmare a acestei evoluții, piața smartphone-urilor a crescut cu 7,8% în primul trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut.

După ce Apple a dominat anul trecut, primul trimestru al acestui an a adus o scădere importantă pentru producătorul american, concomitent cu o redresare pentru Samsung.

Sam Altman a promovat serviciile de AI de uz corporativ pentru sute de directori de companii din topul Fortune 500 CITEȘTE ȘI Sam Altman a promovat serviciile de AI de uz corporativ pentru sute de directori de companii din topul Fortune 500

În fapt, Apple a fost producătorul cu cea mai mare scădere din top 5, vânzările de iPhone-uri scăzând cu 9,6% în aceeași perioadă, ceea ce a făcut ca Apple să se situeze pe locul doi.

Liderul pieței a fost Samsung, cu 60,1 milioane de unități livrate și o cotă de 20,8% din piață.

Xiaomi, Transsion și Oppo sunt producătorii care completează, în această ordine, topului celor mai mari cinci producători, cu creșteri importante, de 33,8%, respectiv 84,9% în cazul primilor doi.

Interesant este că Transsion, deși este din China, vinde sub 10% din total în țara de origine, arată Hotnews.

Valul de concedieri din SUA în IT&C nu s-a resimțit în vestul României. \ CITEȘTE ȘI Valul de concedieri din SUA în IT&C nu s-a resimțit în vestul României. "De regulă se simt în România la 6 - 9 luni."

Compania Transsion a depășit în primăvara lui 2023 Vivo în clasamentul mondial al vânzărilor de smartphone-uri, la volum, intrând în premieră în top 5. Acum, cele mai noi date IDC arată că Transsion a ajuns pe locul patru.

„Transsion devine o prezență stabilă în top 5, datorită unei creșteri agresive pe piețele internaționale”, spun cei de la IDC.

Numele complet al companiei este Shenzhen Transsion Holdings, iar brand-urile sale - care sunt vândute în zeci de țări ale lumii - se numesc Tecno, Itel și Infinix. Conform datelor Canalys, Transsion a livrat 92,6 milioane de smartphone-uri în 2023, față de 73,1 milioane în 2022. În clasament, Samsung avea 258 de milioane, Apple avea 232 milioane, Xiaomi (152 milioane), OPPO (113 milioane). În top 5 mondial, Transsion a fost singura care a crescut, și nu cu puțin (27%).

VIDEO Un tablou valoros din sec. XVII, furat din Oxford, a fost recuperat în România după 4 ani. Alte două au fost vândute în țară CITEȘTE ȘI VIDEO Un tablou valoros din sec. XVII, furat din Oxford, a fost recuperat în România după 4 ani. Alte două au fost vândute în țară

Tecno este marca de top, cu telefoane de gamă medie și superioară, Itel are prețurile cele mai mici, iar Infinix se adresează mai ales publicului tânăr.

Compania a crescut atât de mult și fiindcă s-a extins rapid în ultimul an în țări din Orientul Mijlociu, dar și în America Latină.

Transsion vinde în toate regiunile lumii, în afară de Europa și America de Nord, iar Africa este continentul unde vinde mai bine decât Samsung, Apple și Xiaomi, în special datorită modelelor de sub 100 de dolari. Datorită Africii a intrat așa sus în topul mondial, iar Transsion a depășit Samsung la vânzări în Africa acum șase ani și a continuat să urce.

Telefoanele de la Transsion au câteva atuuri: preț mic, baterie cu capacitate decentă, rezistență la praf și la umiditate. Evident că, per total, fiabilitatea nu poate fi grozavă, iar la prețuri de 100-200 de dolari, camera foto este dezamăgitoare și nu poți avea pretenții de la ea. Pentru publicul vizat, mai ales oameni care acum pun mâna în premieră pe un smartphone, produsele sunt interesante.

Minivacanța de 1 Mai și Paște în Poiana Brașov: cel puțin 3.000 de lei de persoană la un hotel de 3 stele, pentru 5 nopți. ”Plimbările în natură cu siguranță vor fi la mare căutare” CITEȘTE ȘI Minivacanța de 1 Mai și Paște în Poiana Brașov: cel puțin 3.000 de lei de persoană la un hotel de 3 stele, pentru 5 nopți. ”Plimbările în natură cu siguranță vor fi la mare căutare”

Nu au mers doar pe ultra-low cost, ci a fost lansat în 2023 și un telefon pliabil, Tecno Phantom V, care în India și Pakistan costă cam 1.000 de dolari.

Anul trecut s-au vândut în lume peste 1,1 miliarde de smartphone-uri din toate mărcile, iar peste jumătate de miliard de bucăți au fost Samsung și Apple (cumulat).

Grupul Transsion are strategii bune de marketing și insistă în mesajele publicitare pe faptul că telefoanele sunt dual SIM, dar și pe un aspect mai deosebit, susținând că sunt mai bine calibrate camerele pentru a reda tonuri mai închise ale pielii.

Grupul a lansat și pus pe telefoanele sale o aplicație de muzică denumită Boomplay și una de știri, Scooper, ambele având peste 50 de milioane de useri.

Transsion este supranumită „the Smartphone King of Africa" și a deschis și mici unități de asamblare în Etiopia, India și Banghladesh. Chinezii au avut o strategie clară: să intre pe piețe emergente noi, mai ales în Africa, unde să se impună cu prețuri foarte mici.

VIDEO Zuckerberg lansează un nou instrument pentru a concura cu ceilalți giganți din domeniul tehnologiei CITEȘTE ȘI VIDEO Zuckerberg lansează un nou instrument pentru a concura cu ceilalți giganți din domeniul tehnologiei

A fost printre primele mărci din China care au ajuns să vândă smartphone-uri în Africa, acum zece ani. În 2011 a fost deschisă și o mică fabrică (prima din afara Chinei) ce asambla telefoane simple, cu butoane, la Addis Abeba (Etiopia).

Compania a fost înființată în 2006, în Hong Kong, iar primul smartphone a fost lansat în 2014. În primii ani a produs doar telefoane simple (cu butoane și fără ecran tactil).

În Pakistan, țară cu 235 de milioane de oameni, mărcile de la Transsion au un sfert din piață. Chinezii s-au concentrat pe țările Asiei de Sud-Est unde Apple nu are o cotă de piață așa de mare și unde economiile cresc și tot mai multe milioane de oameni ajung să-și permită un smartphone, chiar dacă unul foarte ieftin.

FOTO Nou jucător - Trader de cereale din Elveția intră în România, cu șef recrutat de la gigantul Al Dahra: Calitatea cerealelor românești este în general ridicată CITEȘTE ȘI FOTO Nou jucător - Trader de cereale din Elveția intră în România, cu șef recrutat de la gigantul Al Dahra: Calitatea cerealelor românești este în general ridicată

Mărcile Tecno, Itel și Infinix sunt lidere de piață și în Banghladesh, țară cu 171 de milioane de oameni, unde vânzările de smartphone-uri din toate mărcile vor mai crește mulți ani de acum înainte.

Europa, America de Nord și China sunt piețe care au scăzut anul trecut, au ajuns la saturație și tot mai mulți consumatori țin telefoanele mai mult de trei ani până să-și ia unul nou. Pe de altă parte, piețele unde Transsion crește sunt departe de momentul de maxim.

În India, vânzările au fost bune, însă o filială a Transsion este anchetată acolo din cauza unor probleme legate de niște taxe vamale și este de așteptat să fie probleme suplimentare, din cauza tensiunilor diplomatice în creștere dintre India și China.

viewscnt
Afla mai multe despre
smartphone
samsung
apple
oppo
transsion
xiaomi