Orange și Vodafone au plătit 60 milioane euro pentru prelungirea licențelor

Orange și Vodafone au plătit 60 milioane euro pentru prelungirea licențelor
scris 31 mar 2020

Orange și Vodafone au achitat fiecare, astăzi contravaloarea în lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea licențelor pe care le dețin în banda de 2100 MHz, a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat anterior că, în urma adoptării Hotărârii Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licență pentru prelungirea licențelor din banda de 2100 MHz deținute de Orange, Vodafone, RCS&RDS și Telekom Romania Mobile Communications și după plata taxei către bugetul de stat de primii doi operatori menționați, ANCOM va emite licențele ce urmează să ajungă la termen în perioada imediat următoare, astfel că în cazul RCS&RDS și Telekom Romania Mobile Communications, taxa de licență urmează să se achite până cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, iar după plata taxei de licență urmează a fi extinse și licențele acestora și cele patru licențe vor avea termen de valabilitate până la data de 31 decembrie 2031.

Anunțul ANCOM confirmă informațiile transmise joi de Profit.ro, conform cărora Guvernul a prelungit licențele pentru companiile telecom.

”În urma adoptării Hotărârii Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licență pentru prelungirea licențelor din banda de 2100 MHz deținute de Orange, Vodafone, RCS&RDS și Telekom Romania Mobile Communications și după plata taxei către bugetul de stat de primii doi operatori menționați, ANCOM va emite licențele ce urmează să ajungă la termen în perioada imediat următoare. În cazul RCS&RDS și Telekom Romania Mobile Communications, taxa de licență urmează să se achite până cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, iar după plata taxei de licență urmează a fi extinse și licențele acestora. Cele patru licențe vor avea termen de valabilitate până la data de 31 decembrie 2031. Taxele au fost stabilite proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru fiecare dintre licențele Orange și Vodafone și echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru fiecare dintre licențele RCS&RDS și Telekom Romania Mobile Communications”, arată ANCOM într-un comunicat.

Taxele de licență constituie parte a bugetului de stat.

Google își lansează serviciul de podcast-uri pe iOS CITEȘTE ȘI Google își lansează serviciul de podcast-uri pe iOS

Orange, Telekom și Vodafone utilizează banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Prelungirea acestor licențe permite continuitatea furnizării serviciilor pentru 1,9 milioane cartele active 3G în rețele vizate și totodată facilitează furnizarea serviciilor pentru alte 7,5 milioane cartele active 3G și 4G.    

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G și 4G, și 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă.

Prețul stabilit pentru prelungirea licențelor deținute de Orange și Vodafone, care pot beneficia de prelungirea licențelor începând din aprilie 2020, reprezintă echivalentul în lei a 30 milioane euro fiecare. Taxa de prelungire pentru licențele deținute de RCS&RDS și Telekom Romania Mobile Communications, care vor putea fi prelungite începând din ianuarie 2022, a fost stabilită la echivalentul în lei a 25 milioane euro.

Taxele de licență vor constitui parte a bugetului de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ancom
orange
vodafone
rcs&rds